ALRIJNE

Omdat de Alrijne Zorggroep zich al in 2014 aansloot bij de Green Deal Zorg én in 2019 een Gouden certificering kreeg van de Milieuthermometer Zorg waren wij erg benieuwd hoe deze verduurzaming binnen de organisatie was ontstaan én nog belangrijker wat er nu op het gebied van duurzaamheid wordt gedaan.

Op 2 februari spraken wij namens de Alrijne Zorggroep met Saskia Wesseling en Fedor Veldmaat.

“Voor duurzame, langdurige gedragsverandering is een lange adem nodig.”

Fedor is al 20 jaar werkzaam voor de organisatie en is momenteel arbo- en veiligheidsadviseur en milieucoördinator. Saskia is 1 jaar geleden als projectleider duurzaamheid gestart.

De weg naar verduurzaming

Maar hoe begon de weg van de verduurzaming binnen de Alrijne Zorggroep? “In 2012 is het eigenlijk begonnen”, vertelt Fedor. Maar de zorggroep had vóór die tijd al als één van de eerste in Nederland een warmte-koude opslag. “Dit kwam met name door onze manager huisvesting en techniek, Simke de Jong. Hij is heel duurzaam minded en was op het gebied van warmte-koude opslag echt een pionier.” Fedor zelf is veel betrokken bij de diverse afvalstromen binnen de Alrijne Zorggroep.

Zo heeft hij gezorgd voor een andere afvalverwerking van de kunstnier (onderdeel van de dialyse machine), wat heeft geleid tot een minder vervuilende verwerking én een besparing van 60.000 euro.

Inmiddels lopen er op het gebied van verduurzaming meerdere projecten bij de zorggroep. Saskia: “Bijvoorbeeld de duurzame dinsdag waarop communicatie naar mensen zowel binnen als buiten de organisatie wordt gedaan. Zo werd er recent gestimuleerd om de computers uit te doen, waarbij ook werd vermeld wat dit voor besparing oplevert.”

Ook is Saskia veel in gesprek met Green teams op de afdelingen en teamleiders om te ondersteunen bij projecten. Dat dit beleid ook door artsen wordt uitgedragen, vindt Saskia erg belangrijk. Soms is dit wel lastig want “voor duurzame, langdurige gedragsverandering is een lange adem nodig”.

Certificering Milieuthermometer

Op initiatief van eerder genoemde manager Simke werd gekozen voor een certificering van de Milieuthermometer. In 2013 werd de zorggroep met een zilveren certificering beloond en in 2019 werd dit zelfs een gouden certificering. Fedor legt uit wat het voordeel van certificering via de Milieuthermometer is: “Je voldoet gelijk aan de maatstaven op het gebied van verduurzaming in Nederland en wanneer je eerst zilver krijgt stimuleert het om ook voor goud te gaan”.

Plannen voor toekomst

Ook voor de toekomst zijn al de nodige duurzame plannen. Zo wordt de samenwerking met de gemeente Alphen gezocht op het gebied van verduurzaming, zal er een “groene” gevel worden geplaatst bij de ziekenhuislocatie Leiderdorp én zal een nieuw duurzaam verpleeghuis in Leiderdorp worden gebouwd.

“Ga als arts eens in gesprek met de manager van de facilitaire en technische dienst.”

Wij hadden een ontzettend leuk en leerzaam gesprek met Fedor en Saskia. Wat zij ons nog mee wilden geven? Het belang van het betrekken van de facilitaire en technische dienst bij het uitrollen van verduurzaming binnen een organisatie. En als je als arts dit wil initiëren, ga dan eens in gesprek met een manager of teamleider. Wat ons betreft zeer goede tips! 

Heeft dit interview jou geïnspireerd en zou je graag wat meer willen weten over hoe de Alrijne Zorggroep verduurzaming aanpakt? Stuur dan een e-mail naar sfwesseling@alrijne.nl óf mail naar info@deklimaatdokter.nl