DE DOKTERS

Wij willen ook oud worden

Dit gaat ons aan het hart


Ouderengeneeskunde is een vak van de toekomst, maar dan moet er wel een toekomst zijn.

We leven in een crisistijd. Klimaatproblematiek gaat niet alleen over de toekomst, het gaat ook over nu. De gevolgen over de wereld zijn al duidelijk zichtbaar. Dat terwijl we nu nog “maar” op 1,0 graden stijging zitten en als we zo doorgaan dit zelfs 5,0 graden kan worden.

Wat heb je daar als dokter nou mee te maken?

De klimaatcrisis is een crisis voor de volksgezondheid. Hittegolven, allergieën, luchtkwaliteit, infectieziekten, pandemieën. Wij hebben bij uitstek een maatschappelijke functie rondom gezondheid en een stem die serieus genomen wordt.

Maak je geen zorgen, wij zullen niet met een vingertje wijzen. Ook als je geen vegan, plasticvrij, autoloos leven lijdt kun je prima Klimaat Dokter zijn. Met wegwerp beker in de hand kun je ook een bijdrage leveren. Wij hopen jou te inspireren net een stapje verder te zetten.

“Het moederschap maakte iets actvistisch in me los”

Klimaat Dokter Anne

Net bevallen van mijn dochter, nog bomvol hormonen, volgde ik een praatje van Extinction Rebellion. Dat kwam hard binnen. Dit is een heel groot probleem waar we nu wat mee moeten. Ik was al bezig met klimaatbewust leven, maar het moederschap maakte iets activistisch in me los.

Ook in Nederland merken we de gevolgen. Maar hoe de meest kwetsbaren in de wereld het meest geraakt worden, gaat mij echt aan het hart. De rijken dragen het meest bij aan het probleem, en ervaren de minste gevolgen.

Verantwoordelijke baan met diensten, een opleiding volgen, 2 jonge kinderen, ik ben er druk zat mee. Van daaruit ontstond een zoektocht hoe ik met de beperkte tijd en energie die ik over heb toch iets kan bijdragen buiten mijn eigen leefcirkel.

Iets doen vanuit mijn vakgebied past toch wel het meest bij mij. Van daaruit ontstond ook de inspiratie voor De Klimaat Dokter. Ik geloof oprecht dat er zat dokters zijn die zich zorgen maken en meer zouden willen doen. Maar hoe, en vooral hoe dit in te passen in een druk leven, dat is lastig. Daar wil de klimaat dokter bij helpen.

Klimaat Dokter Anne
Klimaat Dokter Esther
Het verbeteren van de gezondheidzorg heeft weinig zin als er straks geen plek meer is waar we kunnen leven.

Klimaat Dokter Esther

Ik ben gaan werken in de gezondheidszorg omdat ik het fascinerend vindt om met allerlei soorten mensen te werken. Het stuk zorgen voor kwetsbare oudere mensen vind ik daarin het allermooist.

Naast een passie voor de zorg heb ik een passie voor de natuur om ons heen. Deze kan mij enorm verwonderen. Toch zie ik ook de kwetsbaarheid ervan. Die kwetsbaarheid is wat mijn passie voor de ouderenzorg en de natuur met elkaar verbindt. Ik geloof erin dat wij naast het zorgen voor mensen ook moeten zorgen voor onze planeet. Het verbeteren van de gezondheidzorg heeft weinig zin als er straks geen plek meer is waar we kunnen leven.

Er wordt vaak gezegd dat ouderengeneeskunde een vak van de toekomst is, maar dan moet er wel een toekomst zijn. Voor deze toekomst wil ik mij graag inzetten!

“…Niet teveel schaden…”

Klimaat Dokter Florian

Ik ben opgevoed met het idee dat je op z’n minst kan proberen de aarde niet teveel te schaden. “Doe je kauwgom in een papiertje en dan in de prullenbak, kauwgom kan wel 1000 jaar blijven liggen.”, “Kernenergie afval blijft 10.000 jaar een probleem”, “Deospray maakt een gat in de ozonlaag”. Ik heb nog steeds de Greenpeace kleurpotloden die ik van mijn ouders kreeg, ik was er zuinig mee, alhoewel mijn 1-jarige dochtertje ze inmiddels allemaal heeft ontpunt. 

Dat ‘niet schaden’ resoneert in de Eed van Hippocrates. We willen mensen met onze behandeling niet slechter maken. Nu ik arts in opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde ben, en meer een maatschappelijke rol kan aannemen, wil ik ook met mijn dagelijkse werkwijze de natuur, mijn dochter, onze (oudere) patiënten en de wereldbevolking, niet te veel schaden.

In de toekomst wil ik kunnen vertellen dat we aan het herstel van onze leefomgeving en daarmee van onszelf gewerkt hebben.

Klimaat Dokter Dagmar

Ik heb het voorrecht om frequent met een oudere generatie te spreken. Ik vraag ze regelmatig naar vroeger om een idee te krijgen van hoe de wereld er in hun jeugd uitzag. Wat zal ik te vertellen hebben, als ik hun leeftijd heb bereikt?

Met onze huidige leefwijze zou dit niet zo’n fijn verhaal worden: we hebben de bossen verbrandt, diersoorten uit laten sterven, we hebben onszelf en de planeet ziek gemaakt. Gelukkig ben ik nog jong en kan ik nog helpen het tij te keren.

In de toekomst wil ik kunnen vertellen dat we aan het herstel van onze leefomgeving en daarmee van onszelf gewerkt hebben. In het heden wil ik mijn omgeving te laten zien dat de stappen niet altijd groot hoeven te zijn. Liever velen mensen die imperfect klimaat bewuste keuzes maken, dan 1 die het perfect doet!

WIL JIJ OOK KLIMAAT DOKTER ZIJN?

Dat kan! Bij deze benoemen we jou als mede Klimaat Dokter. Welkom bij de club.

Aan de slag

Ga aan de slag, zet de volgende stap op jouw pad naar duurzaamheid. Gebruik voor inspiratie De Klimaat Dokterstas en deel je successen met ons!

Verspreid het woord

Deel dat je Klimaat Dokter bent met je collega’s. Maak ze enthousiast. Bestel een sticker voor je laptop/notebook door te mailen naar info@deklimaatdokter.nl.

Suggesties

Heb jij goede ideeën voor De Klimaat Dokterstas? Ben jij of ken jij een inspirator op het gebied van duurzame zorg die we moeten spreken? Laat het ons weten!