ACTIVISME VOOR BEGINNERS
Ook zonder spandoek kun je activist zijn. Je hoeft niet een weg te blokkeren om je stem te laten horen. Je kunt al beginnen thuis op de bank.
Wist je dat we ons veilige fietsland te danken hebben aan activisme? En wat dacht je van vrouwenkiesrecht. Twee dingen die we nu heel normaal vinden, maar dat niet altijd zijn geweest.
Hieronder een aantal actuele acties waar je aan bij kan dragen en wat actiegroepen uitgelicht.
Ook voor de luie activist is er wat te doen, daar houden wij van bij De Klimaat Dokter.
Zet je digitale handtekening onder een petitie, stuur een vooropgezette brief naar een Kamerfractie of sluit een keer aan bij een actie. Misschien vind je het nog leuk ook.
Enne…als je geen tijd hebt, doneren kan natuurlijk ook altijd.

Schrijfactie Warme Groet
Wij kunnen een keer per 4 jaar onze stem laten gelden met de verkiezingen. Lobbyisten van de fossiele industrie zitten echter wekelijks aan tafel in Den Haag. Gezellig, met een kopje koffie.
Dat moet anders kunnen! Schrijfactie Warme Groet helpt om vaker dan een keer per 4 jaar onze stem te laten horen aan politici. Zo kunnen we ze scherp houden op de klimaat doelen.
Zij leveren jou wekelijks een brief om door te sturen naar een politicus. Je kan nog een persoonlijke noot toevoegen, maar zelfs dit hoeft niet. Voor de activist met weinig tijd, maar grote ambities.

Pensieonfondsen: stop met beleggingen in ziekmakende industrieën!
Je hebt het wellicht langs zien komen in Medisch Contact of De Volkskrant: MDL-arts Serge Zweers die zich verbaast over de (alles behalve duurzame) investeringen die SPMS doet. Ondanks hun mooie praatjes op de website.
Helaas zijn zij niet het enige pensioenfonds die nog op grote schaal investeert in bijv de wapenindustrie en fossiele industrie. Investeren in ziekmakende industrieën, dat rijmt toch niet met pensioenfondsen van de zorg?
Vind jij ook dat dit anders kan en moet? Teken de petitie! Actievoeren kan prima vanaf de bank.

Burgerberaad Klimaat & Milieu
Een burgerberaad is een onafhankelijk georganiseerde werkwijze, waarbij een gelote dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking zich laat informeren door experts en belanghebbenden. Vrij van lobby en verkiezingsdruk ontwikkelen zij maatregelen die eerlijk en toereikend zijn, en bovendien gesteund worden door de samenleving.
Het burgerberaad voor klimaat staat al in meerdere verkiezingsprogramma’s. 85% van de Tweede Kamer steunde de motie om de inzet van het burgerberaad te verkennen. Het manifest en de petitie van Burgerberaad Klimaat & Milieu roept op om hier serieus werk van te maken en het geen loze verkiezingsbelofte te laten zijn. Niet lullen, maar poetsen.
Lees meer over het burgerberaad en steun de petitie vanaf 15 februari.
Klimaatzaak shell
Milieudefensie strijd in de rechtszaal tegen grote vervuiler Shell. In het filmpje hierboven leggen ze uit waarom. Shell is rijk en machtig. Mede daarom is het een dure juridische strijd. Ze kunnen jouw donatie goed gebruiken!
Recent vierden ze een prachtig succes. In januari 2021 deed de rechter een historische uitspraak: Shell is aansprakelijk gesteld voor olievervuiling in Nigeria die rampzalige gevolgen heeft voor de lokale bevolking. 13 jaar na het aanspannen van de rechtszaak is er eindelijk rechtvaardigheid en moet Shell de slachtoffers compenseren.

Actiebank
Nederlandse banken brachten in 2015 het Klimaat Statement banken uit. Hierin spraken zij de ambitie uit om een vooruitstrevende rol te gaan spelen in het tegengaan van klimaat verandering. Als we hun beleggingsbeleid anno nu daarnaast leggen, worden wij daar wel een beetje droevig van. Zo financieren ING en de Rabobank op grote schaal bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing.
Milieudefensie heeft daarom een mooie actie opgezet. Actiebank: snelle tips voor online actievoeren. Een stappenplan hoe jij vanaf de bank kan helpen het regenwoud te redden. Kopje koffie erbij, telefoon in de hand. Lekker vanuit huis. Geheel Coronaproof.

Op de hoogte blijven?
Hoe wordt ik een luie activist? Hoe blijf ik geen ‘snoozehaan’? Hoe blijf ik op de hoogte? Hoe weet ik dat er acties zijn waar ik aan mee kan doen? Tips van Klimaat Dokter Anne.
Volg actiegroepen op sociale media en schrijf je in voor hun nieuwsbrieven. Daar delen ze acties waar je bij aan kan sluiten, petities die je kan ondersteunen, brieven die je kan sturen. Zo kan je er ook achter komen welke actiegroepen jou aanspreken en of je daar eventueel je vaker voor zou willen inzetten. DeGoedeZaak is ideaal voor vrijblijvend actievoeren vanaf de bank wanneer jij daar tijd voor hebt.
Op de site van Extinction Rebellion staat ook een vacature pagina. Wil je niet regelmatig tijd eraan besteden maar wel helpen rondom een specifieke actie, dan kun je hier een rol vinden die bij je past.
ACTIEGROEPEN
XR Zorgprofessionals

xrnl_zorgprofessionals@protonmail.com

Zorgplicht
De klimaatcrisis bedreigt onze gezondheid! XR Zorgprofessionals schaart zich, vanuit hun zorgplicht, achter Extinction Rebellion.
Ze organiseren ludieke en geweldloze (burgerlijke ongehoorzaamheids-) acties om de overheid te overtuigen NU in actie te komen tegen de huidige klimaat- en ecologische noodsituatie. Denk jij ook dat er meer actie nodig is vanuit de zorgwereld? Doe dan mee!
Of je nou student, apotheker, verpleegkundige, specialist, psycholoog bent of je gewoon betrokken voelt bij de zorg, ze kunnen jouw hulp bij acties én achter de schermen goed gebruiken!
Tijdsinvestering
Je kiest zelf hoeveel tijd en werk je wil en kan investeren. Neem deel aan de community waar artikelen, inspiratie en aankomende acties gedeeld worden. Sluit aan bij een actie. Deel je creatieve ideeën of steek je handen uit de mouwen bij het bedenken en organiseren van een mooie actie.
Aanmelden
XR zorgprofessionals is te bereiken via de mail of via hun sociale media kanalen.
Volgen
Ben je gewoon nieuwsgierig naar hun acties? Volg ze op hun sociale media kanalen!
DeGoedeZaak

DeGoedeZaak brengt mensen samen die in actie komen. En het mooie is: je hoeft er de deur niet voor uit. DeGoedeZaak ondersteunt progressieve acties en campagnes door middel van een platform, advies en een groot bereik onder hun bestaande leden.
Alle acties op DeGoedeZaak staan voor een of meerdere van hun vier pijlers:
een eerlijke economie, een duurzame wereld, een inclusieve samenleving en
een rechtvaardige democratie. Zo was er vorig jaar een brievenactie aan fractievoorzitters van de tweede kamer opgezet toen KLM onvoorwaardelijk miljarden aan staatssteun zou krijgen.
Kijk tussen de campagnes op hun site of er een bij zit die jij wil steunen door het tekenen van de online petitie of het versturen van een brief. Meld je aan voor de nieuwsbrief of volg ze op sociale media om op de hoogte te blijven van nieuwe acties. Doneer, word vrijwilliger of start zelf een campagne. De keuze is reuze.
Starten
Strijden voor iets dat je raakt? Start je eigen een campagne. Wil je dit in samenwerking met De Klimaat Dokter doen? Laat het ons weten en wij doen met je mee!
Doe mee
Doe mee! Steun met een paar klikken een van de lopende campagnes. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ze op sociale media om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe acties.
Deel
Deel campagnes waar je achter staat met je vrienden, kennissen en collega’s.
Doneer
De goede zaak is onafhankelijk en wordt gefinancierd door leden. Een donatie kan al vanaf 5 euro.

Stop ecocide
Ecocide, het grootschalig vernietigen van ecosystemen, is niet strafbaar. Neem ontbossing in de Amazone, het kappen en afbranden van “de longen van de aarde” voor landbouwgrond. Ook Nederland hier helaas een rol in. Soja die bestemd is voor voer in de veeteelt, komt veelal uit ontboste gebieden.
Stop ecocide is een internationale beweging die ervoor strijd dat ecocide internationaal erkend wordt als misdaad. Zowel op straat, als in de rechtszaal. Zo komen grote bedrijven niet meer weg met het vernietigen van onze prachtige aarde.
Teken de petitie. Word aardebeschermer. Doneer aan de campagne en juridische strijd. Help aandacht genereren door hun berichten te delen op sociale media. Of misschien past een van de vrijwilligersrollen bij jou.

FossielvrijNL
FossielvrijNL zet zich in om de macht van de fossiele industrie te doorbreken. Een langdurige actie die je wellicht hebt zien langskomen is FossielvrijABP. Onder andere leraren laten hierbij hun stem horen: ABP, investeer in een mooie toekomst voor onze leerlingen!
Ze hebben verschillende werkgroepen voor o.a. fossielvrije reclame, gemeentes, cultuur, universiteiten, onderwijs. Wist jij bijvoorbeeld dat Shell onderwijsmateriaal aan basisscholen levert?
Mooie resultaten die ze al behaald hebben zijn een fossielvrij Museumplein en de gemeente Amsterdam die stopt met reclame voor bedrijven gelieerd aan de fossiele industrie. Aanbiedingen voor goedkope vliegvakanties naar zonnige oorden zul je dus binnenkort niet meer in de tramhokjes vinden.

Code Rood
Code Rood is een horizontaal georganiseerde organisatie van mensen die zich hard maken tegen de fossiele industrie en haar macht.
Ze voeren acties tegen bedrijven en overheden die de bedrijven faciliteren. Een van de methodes die zij gebruiken is burgerlijke ongehoorzaamheid. Regelmatig werken ze samen met andere organisaties. Zoals ze in juli 2020 samen met XR Leiden en Fossielvrij onderwijs zich verzamelden voor museum Boerhave, tegen de sponsoring en invloed van Shell op het museum.