Skip to content

DE KLIMAAT GIFTGUIDE

DUURZAME CADEAUS


Zijn we experts op het gebied van duurzaamheid van consument producten? Nee.

Kunnen we leuke cadeautjes bedenken? Ja.

Wat is nou leuker dan iemand iets cadeau te doen dat ook goed is voor je karma? Het gebruik van bewuste producten maakt het leven voor de Klimaat Dokter elke dag een beloning.

Toch is het soms best moeilijk om een goed, leuk en toch verantwoord cadeau aan iemand te geven. Iets kopen wat niet gebruikt wordt is zonde voor alle partijen en niet zo goed voor het milieu.

Tip nummer 1 is dan ook:
Geef iets waarvan je denkt dat het écht gebruikt wordt.

Probeer van te voren na te gaan of de persoon waaraan je iets wilt geven iets mist, iets heel graag wil of al heel lang ergens naar op zoek is. Verlanglijstjes klinken misschien suf, duurzaam zijn ze wel

En dan is er natuurlijk altijd zo iemand die alles al heeft…alles behalve een leuk zelfgemaakt cadeau of een doe-cadeau! Omdat we snappen dat iedereen wel eens wat inspiratie kan gebruiken hebben Klimaat Dokters Dagmar en Florian hieronder wat concrete cadeau tips voor je neergezet.

De Klimaat Dokter Gift Guide

Cadeaus voor je collega’s

Hoe fleur je jou collega’s op? Koop een mooie koffiebeker. Het maakt niet uit waarvan het gemaakt is (porselein, metaal, RVS) als hij maar lang meegaat en hij of zij ‘m vaak wilt gebruiken!

De wasbare mondkapjes staan vaak een stuk charismatische dan de standaard wit-lichtblauwe met witte oortjes. Men kan er altijd weer eentje gebruiken, je moet het immers beschouwen als ondergoed; voor elke dag een ander patroontje.

De Klimaat Dokter Gift Guide

Wat een watje

Je kent ze wel die saaie witte ronde schijfjes om je make-up mee van je gezicht te halen….die zijn echt uit de tijd. Er zijn namelijk veel leukere te vinden en ze raken ook nog eens nooit op. Je wast ze gewoon na gebruik. Ze zijn er in allerlei mooie prints en zijn leuk om te geven samen met een make-upremover zeepje. 

Het is altijd lekker om er goed verzorgd uit te zien. Onze badkamers zijn dan ook bij uitstek de plek voor zelfzorg en verwenmomentjes. Verzorgingsproducten zitten dan ook in menig cadeaupakket. Zo’n pakket klimaatbewust samenstellen is heel makkelijk. Er zijn van verschillende merken natuurlijke en plasticvrij zeepjes, shampoo bars en bath bombs. Stop er een mooie konjacspons bij en je ontvanger kan zichzelf heerlijk verwennen in de badkamer. 

De Klimaat Dokter Gift Guide

Groene baard (of juist niet)

Een pakketje heerlijk geurende verzorgingsproducten niet mannelijk genoeg voor de ontvanger?

Geef iets voor de baardverzorging. Een goede baardolie, eventueel met trimschaartje erbij. Goed onderhoud is een must voor de baard dragende professional.

Geen baard? Geen probleem! Maak een scheersetje met een safetyrazor, scheerzeep (bar) en eventueel een scheerkom met kwast. Scheren is vaak niet alleen voor mannen een belangrijke bezigheid. Als dames lopen we ook graag met gladde benen onder zo’ n rok. Dit cadeau setje kan voor beiden dus.

De Klimaat Dokter gift guide

Voor de eter

In de keuken valt veel te halen. Maar zeker ook veel leuks te geven, voor een housewarming bijvoorbeeld.

Zo zijn bijenwasdoeken en vejibags heel handig om voedsel langer te bewaren. Voor het meenemen van de lunch zijn en leuke herbruikbare boterhamzakjes en voor salades mooie rvs of glazen bakjes en voor snacks silliconezakjes. Hiervan kan je een leuk pakketje maken in een herbruikbaar koellunchtasje. 

Als ik op bezoek ga neem ik altijd wat zelfgemaakts mee en wat is iedereen daar toch altijd blij mee. Toch is het heel makkelijk. Spaar lege potjes (gewoon die je bij de supermarkt krijgt met je eten) en vul ze met iets lekkers. Dit kan door ze te laten vullen bij een delicatessezaak of door zelf iets te maken. Granola bijvoorbeeld of een leuke bakmix voor een taart of cake. Strikje erom en klaar. Ook leuk met een broodmix of zelfgemaakte jam.

Voor de drinker

Voor de theeleuten een simpel en leuk cadeau. Losse thee met een thee-ei of thee-strainer. Mooie mok erbij en je bent klaar. Waarom is dit klimaatbewuster vraag je je misschien af? Theezakjes bevatten vaak plastic.

Voor de koffiedrinker is het van belang te weten wat voor apparaat er wordt gebruikt thuis. Percolator, french press, filter? Het maakt uit voor de koffiemaling. Te klein gemalen maakt bitter, te groot gemalen maakt zuur. Of is er een koffiemaler in huis voor bonen?

Gebruikt de ontvanger wegwerp cupjes? Er zijn zelf te vullen, herbruikbare setjes te koop.

Zeg nou zelf. Naast de automatenkoffie op de werkvloer, is een luxe bakkie voor thuis toch een heerlijke verwennerij om cadeau te doen?

De Klimaat Dokter bakvorm

Voor de bakker

Ken je ook zo’n amateurbakker? Ik ken er gelukkig vele. Maar ook bakken kan milieubewuster. Een silicone bakmat, cake of cupcakevormpjes zijn hierin ideaal. Ze hebt ze altijd in huis en ze zijn er in leuke kleuren. 

Hebben ze meteen een excuus om iets lekkers voor jou te bakken.

Ben je zelf een amateurbakker? Nog beter! Wie wil er nou niet iets heerlijk eetbaars uit jouw oven cadeau krijgen?

De Klimaat Dokter baby shower

Baby shower

Enig idee hoeveel luiers kosten? Eén pak is wel te doen, maar tegen de tijd dat je kleintje uit de luiers is ben je al heel wat pakken verder. Wasbare luiers schelen veel geld en zijn er in hele leuke prints. Echt iets voor de eco-bewuste ouders.

Hoe mooi is het om in de naam van de baby een donatie te doen aan een goed doel. Bijvoorbeeld een die kinderen helpt wiens wieg niet in zo’n welvarend land staat.

De Klimaat Dokter home made

Home made

Zelf vind ik (Klimaat Dokter Dagmar) dit altijd de leukste cadeau’s. Iemand die de moeite heeft gedaan om iets voor je te maken of iets bijzonders voor je mee te nemen. Onder “Voor de eter” gaven we al eetbare tips.

Ben je goed in handwerken. Haak, brei of naai eens iets moois voor iemand. Kan je het zelf niet maar vind degene die je een cadeau geeft dit wel leuk? Hobbywinkels hebben ook hele leuk brei, haak en naaipakketten.

Plantenstekjes in kringloop potjes is een favoriet van Klimaat Dokter Anne. Wellicht heb je de foto’s al verspreid over de site gezien.

Dienstverlening

Niet alle cadeaus hoeven materieel te zijn. Soms kan je iemand een groter plezier doen door een dienst aan te bieden.

Een paar uurtjes op de kinderen passen kan jonge ouders ruimte geven om even iets samen of voor henzelf te doen. Maar denk ook aan een keertje koken of boodschappen voor iemand doen. 

Of ben je handig in huis? Speel een dag voor klusjesman.

Tweedehands

En vergeet niet de kracht van hergebruik!

Tweedehands is híp: