Skip to content

DE MILIEU- THERMOMETER

Ook hebben we één van de makers van de Milieuthermometer gesproken: Judith de Bree. Wil je het interview lezen?

Is je niet direct duidelijk wát ‘De Milieuthermometer’ nou precies is? Hier proberen we uit te leggen. Je zou ook onderstaande video kunnen kijken, daarin legt Judith de Bree het zelf ook nog eens uit

De Milieuthermometer

‘De Milieuthermometer’ van de Vereniging Milieu Platform Zorgsector is een ‘instrument’ dat zorg organisaties ondersteunt om structuur te creëren in het maken van nuttige milieumaatregelen. Hierbij kan een bronzen, zilveren of gouden certificering behaald worden. Deze certificaten zijn afgestemd op de klimaatambities van regeerakkoord Rutte III. 

Werkwijze

Niveau’s

Waar moet je aan voldoen?

In het Milieuthermometerschema staan eisen als:

  • De locatie gebruikt minder dan 10 m3/m2 aardgas per jaar.
  • Toiletten met spoeling < 6 liter: Brons: tenminste 50% van de toiletten, Zilver: tenminste 75% van de toiletten, Goud: tenminste 90% van de toiletten
  • Tenminste 50% gebruik van incontinentiemateriaal heeft ingebouwde vochtindicator.
  • ICT apparatuur wordt na afdanken hergebruikt.
  • De catering voor patiëntenvoeding gebruikt uitsluitend vissen die gekweekt of gevangen zijn op duurzame wijze.
  • Printers en kopieermachines staan standaard ingesteld op dubbelzijdig en de huisstijl voor print- en drukwerk is dubbelzijdig.

Kosten

De kosten van de Milieuthermometer zijn drieledig: de kosten van de audit, aanmeldkosten en jaarlijkse kosten. De kosten van de audit zijn afhankelijk van het aantal locaties en het niveau van certificering dat wordt behaald. De aanmeldkosten zijn eenmalig en onafhankelijk van het wel of niet halen van de certificering.

Bij het halen van een gouden certificering geldt er een toeslag. De kosten variëren tussen de 250-1100 euro ex btw afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal bedden. De jaarlijkse bijdrage gaat direct in na het behalen van de certificering en is vergelijkbaar met de hoogte van de aanmeldkosten.  Indien organisaties lid zijn van Milieuplatform zorg, dan scheelt dat 100-300 euro op de rekening. 

Maar wat zal het dan kosten?

Wil je aan je manager een indicatie geven van hoeveel de milieuthermometer voor jou organisatie zal gaan kosten? ‘It all about the money…’

Stuur dan een mailtje aan bijvoorbeeld Judith de Bree (zie ook ons interview met haar) om te vragen of ze je verder op weg kan helpen.

Ik wil ook wat doen!

Wil je jouw organisatie geïnteresseerd krijgen voor milieubeleid? Dan kan de milieuthermometer een krachtige werkwijze of kapstok zijn om als organisatie keuzes te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Kijk dan ook eens naar het Stappenplan van De Klimaat Dokters!