DENNIS POT

Fotograaf: Nadine van den Berg

Wij spraken Groene Huisarts Dennis Pot over onder andere groene geldzaken, zijn 100% CO2 neutrale praktijk, en de lol van steeds duurzamer werken. Zoals veel klimaat dokters die we spreken, was thuis duurzaamheid al langer een thema.

De duurzame praktijk begon deels uit noodzaak. Als beginnende 0-praktijk was er nou eenmaal niet het kapitaal om alle huisraad in een keer nieuw aan te schaffen. Dus werd alles 2e hands via marktplaats aangeschaft.

“Het mes snijdt aan 2 kanten. Zo hadden we de meest duurzame, maar ook voordelige optie. Vervolgens kwam ook het aspect dat we er lol in kregen. Het wordt een spel, hoe krijg ik het zo duurzaam mogelijk, zo goedkoop mogelijk maar ook representatief. Dat maakt het leuk.”

In de loop van de tijd werden steeds meer duurzame stappen gezet. “Bij veel dachten we, dit doen we thuis ook, waarom niet op de praktijk. Zoals afval scheiden.”

Dat verliep niet altijd vlekkeloos. “Het ging op een gegeven moment heel goed, tot bleek dat de schoonmaak alle zakken in dezelfde kliko deed aan het eind van de dag. Zo leer je maar weer dat je wel over de details moet nadenken en goed moet afstemmen.”

Toen de praktijk was gegroeid tot een volwaardige praktijk, werden de mogelijkheden groter. “Met meer omzet is er ook meer ruimte om leuke dingen te doen, maar ook om verstandige keuzes te maken.”

In 2015 was het bijvoorbeeld lastig om bij het opzetten van een 0-praktijk een groene financiering rond te krijgen. “Dan ben je toch afhankelijk van welke bank je financiering wil geven.”

“De grootste verbazing tijdens het verdiepen hoe we als praktijk CO2 neutraal konden worden, was nog wel hoe goedkoop het is om te compenseren.”

5 jaar later draait de praktijk goed en kunnen ze toch de overstap maken. “Inmiddels komen we niet alleen maar geld halen, maar ook geld brengen. Daar staan meer banken voor open.”
“Het overstappen zelf is niet moeilijk. Het is alleen wel een uitzoek werk en wat gedoe om bij alle verzekeraars het rekeningnummer aan te passen.”

Er is ook een elektrisch fietsenplan voor personeel. “Toen bleek dat het ontbreken van een droge, veilige plek om de fiets neer te zetten een grote drempel was voor de aanschaf, hebben we een mooi nieuw fietsenhok gebouwd.”

Bomen planten

“De grootste verbazing tijdens het verdiepen hoe we als praktijk CO2 neutraal konden worden, was nog wel hoe goedkoop het is om te compenseren. In 2019 had ik al mijn privé uitstoot al gecompenseerd, zoals mijn vakantie, maar ik vreesde een beetje voor de zakelijke rekening. Het blijkt dat een vliegreis toch echt veel vervuilender is dan al die autoritjes die we voor de praktijk maken, dus de kosten vielen veel lager uit dan verwacht.

We compenseren nu voor 25ton CO2, nog een stuk boven de 17ton die de praktijk verbruikt.” Hier zit woon-werkverkeer, de leveranciers en de praktijk zelf bij in.

Een grote stap kan simpel zijn

Op dit moment leeft duurzaamheid niet heel erg onder collega’s. Een deel zal te maken hebben met  tijd, gemak of geld. “Het uitzoeken kost tijd en bepaalde maatregelen kosten echt wel geld. Maar dat betekent niet dat collega’s niet bereid zijn. Iemand die het werk uit handen neemt bij de overstap naar een groene bank zou al veel schelen. Of iemand die voor je uitzoekt hoeveel het concreet kost om de CO2 te compenseren, verlaagt de drempel al.”

“De meeste uitstoot zit hem toch in de elektriciteit. Als je als praktijk van een grijze leverancier overstapt op een 100% groene, dan ben je al over de helft.”

Als een praktijk een grote stap wil zetten in zijn footprint, hoeft dat niet eens veel moeite te kosten. “De meeste uitstoot zit hem toch in de elektriciteit. Als je als praktijk van een grijze leverancier overstapt op een 100% groene, dan ben je al over de helft.”

Dennis blijft ook kleinere stappen zetten. Een klein voorbeeld van frustratie omzetten in actie, betrof papierverspilling bij de apotheek. “De apotheek zit onder onze praktijk. Als ik een corticosteroïd injectie zet, dan pakt de apotheek een ampul, doet dit in een papiertje, doet dit weer in een doosje, en plakt hier weer een sticker op. Binnen 1 minuut heb ik dit in handen en gaat het verpakkingsmateriaal de prullenbak in. De apotheker vond het eigenlijk wel leuk om hier wat mee te doen. Het scheelt hen ook weer verpakkingsmateriaal.”

Wat is de ambitie voor de toekomst?

“Persoonlijk is de volgende stap kritisch kijken naar de inkoop van de praktijk en dit verduurzamen. Daarnaast was ik verbaast dat er nog geen huisartsen bij de Green deal duurzame zorg zaten! Daar wil ik me graag bij aansluiten.”

“Op grotere schaal zou het mooi zijn als de huisartsenvereniging van Hilversum (Rhogo) ook een duurzaamheidscommissie zou hebben. Ook zou een keurmerk voor huisartspraktijken, zoals de milieuthermometer voor grotere zorginstellingen, een erkenning zijn voor groene huisartsen.”

Genoeg ideeën en plannen om voorlopig mee zoet te zijn.

We hopen dat jij je ook hebt laten inspireren door de praktische voorbeelden van Dennis om de voetafdruk van je praktijk te verlagen. Wij vinden Dennis in ieder geval écht een ‘groene huisarts’.

Wil je concreet aan de slag, maar toch nog wat meer sparren met Dennis als ervaringsdeskundige? Neem contact op met: info@huisartsenpraktijkhilversumoost.nl