DE DUURZAME HUISARTS

De klimaat dokter in samenwerking met

DE DUURZAME HUISARTS


Ben jij huisarts en zou je meer met duurzaamheid willen? Ben je daarin zoekende als praktijkhouder of juist wat je als waarnemer kan bijdragen?

We zetten ideeën en inspiratie voor je op een rijtje en zetten groene collega’s in het zonnetje. Naast het bieden van praktische tips en tricks willen wij jou helpen je medestanders te vinden in het vak. Want die zijn er genoeg.

De collega’s die je verder kunnen brengen en met wie je samen op kan trekken.

Ben jij of ken jij een inspirerende groene collega die hier nog niet tussen staat? Laat het ons weten! Stuur een een mailtje op info@deklimaatdokter.nl. Je kan ons ook contacten voor advies.

We werken samen met De Groene Huisarts, Dennis Pot, en met werkgroep De Duurzame Huisarts.

Heb je interesse in de werkgroep De Duurzame Huisarts? Stuur een mailtje naar: duurzamehuisarts@gmail.com.

De Klimaat Dokter e-learning duurzame praktijk

E-learning: Duurzaamheid in de praktijk

Wel de wens, maar geen idee wat te doen om duurzaamheid meer op de kaart te zetten in de huisartsenpraktijk? Muriël was als huisarts op zoek naar meer verduurzaming in de eerste lijn. Daarom heeft ze er handige e-learnings van gemaakt. Geaccrediteerd en al. Als je het hebt over 2 vliegen in 1 klap.

Er is er één voor huisartsen, één voor doktersassistenten, één voor managers van de huisartspraktijk en één voor verloskundigen. Zo krijg je het hele team gemakkelijk met de neuzen dezelfde kant op.

CO2 uitstoot zorg

Duurzaam dokteren, een overzicht

Op 8 april gaf Evelyn Brakema een webinar voor de LOVAH over duurzaam dokteren aan HAIO’s, opleiders en andere geïnteresseerden. Een mooi overzicht met mogelijkheden als je niet goed weet waar te beginnen.

Ben je er niet bij geweest, maar wel nieuwsgierig naar wat zij allemaal te vertellen had?

Kennis verspreiden

Wil je een scholing geven in de praktijk of zoek je een spreker voor een praatje?

Als Klimaat Dokters geven we zelf regelmatig presentaties over het onderwerp op verschillende manieren belicht. Ook hebben we in ons netwerk mensen die dit doen. Zo gaf huisarts Jessie Neffke een leuke nascholing in haar eigen praktijk.

Stuur ons een mailtje op info@deklimaatdokter.nl en we helpen je graag op weg met een presentatie die we op de plank hebben liggen incl. of excl. een spreker erbij. Net wat je wil.

De Klimaat Dokter Co2 neutrale praktijk

CO2 neutrale praktijk

Huisartsenpraktijk Hilversum Oost is een praktijk met duurzaamheid in het DNA. Duurzaamheid is vanaf de start van de praktijk in 2015 als belangrijke pijler meegenomen.

Sinds 2019 werken zij CO2 neutraal als eerste praktijk in Nederland. Wil jij weten hoe zij dit doen en hoe jij dit ook kan doen? Op hun site vertellen ze je meer!

Dennis Pot werkt als De Groene Huisarts ook samen met De Klimaat Dokter, om collega’s te inspireren en op weg te helpen met vergroening! Want wie kan je beter helpen dan iemand die je al voor is gegaan?

Milieubewust voorschrijven

Geneesmiddelen zijn verantwoordelijk voor 18% van de CO2 uitstoot voor de zorg. Daarnaast komen ze op grote schaal terecht in ons oppervlakte water, waar ze toxische effecten hebben op het waterleven.

In de NHG richtlijn Astma bij volwassenen is er al iets over te lezen: “Een algemeen bezwaar tegen aerosolen is dat ze een sterk milieubelastend broeikasgas bevatten.”

Wil jij weten hoe je duurzaam kan voorschrijven? In het Zweedse farmacotherapeutisch kompas staat standaard een kopje milieubelasting. Je browser geeft je de optie om de site in het Nederlands te vertalen. Voor als je Zweeds wat roestig is.

Dokter Tamara Leefstijl en gezondheid

Leefstijl in de praktijk

Huisarts Tamara de Weijer zet zich in voor een gezondere leefstijl. Nadat zij zelf de voordelen van *Geen pillen, maar paprika* heeft ervaren, is zij zich in gaan zetten om van voeding en leefstijl een “medicijn” te maken. Haar missie: Nederland gezond(er) maken.

Naast columns, boeken en workshops biedt zij een online leefstijlprogramma voor patiënten aan. Wil jij weten hoe je leefstijl kunt inzetten in je praktijk? Of het online programma ook jouw patiënten kan helpen? Neem een kijkje op de site.

De Klimaat Dokter

Patiënten informeren

Hoe neem je de patiënt mee in de informatie over de klimaatcrisis en de invloed op gezondheid?

Gezondheidscentrum Lombok heeft informatie hierover opgenomen op hun praktijkwebsite. Dit wordt ook getoond op het mededelingen bord in de wachtkamer. Een laagdrempelige manier om de boodschap breed uit te kunnen dragen.

En we hebben natuurlijk De Klimaat Dokter Patiëntenfolder. Hang de QR code in je wachtkamer en/of zet de folder op de praktijksite.

Gezondheid klimaat

Tips & Tricks

Voor De Klimaat Dokter spreken we eerste lijns collega’s die met duurzaamheid bezig zijn. Uit die gesprekken komen vaak duurzame handigheden die zij zich eigen hebben gemaakt of kleine stappen die zij hebben gezet. Zoals: Gooi geen lidocaine door de wasbak, vet slecht voor het milieu. Prullenbak is beter.

We proberen deze tips & tricks voor jullie samen te vatten in een mooi overzicht. Weinig verdieping nodig, direct toepasbaar. Dat is het idee.

LHV Bouwadvies

LHV Bouwadvies

Bij LHV bouwadvies krijgen ze regelmatig een hulpvraag binnen van huisartsen die hun praktijk willen verduurzamen. Op hun site kun je interviews lezen met leden over hun duurzame aanpak.

Het NHG en de LHV zijn momenteel ook bezig een draaiboek te ontwikkelen voor de huisartsenpraktijk. Dit draaiboek, wat later dit jaar zal verschijnen, richt zich onder andere op de thema’s duurzame gebouwen en inrichting.

Inspirerende collega’s

Francoise Langens

Françoise Langens

Françoise Langens is huisarts in Amersfoort en duurzaam werken is er door haar opleiders met de paplepel ingegoten. Nog steeds zet zij alsmaar weer kleine stappen om duurzamer te werken. Waar mogelijk betrekt zij de patiënt hierbij.

“Ik merk bij collega’s dat duurzaamheid soms voelt als iets waar ze OOK nog rekening mee moeten houden. Terwijl het allemaal met elkaar samen hangt. Het is niet WEER wat, het is allemaal in lijn met elkaar.”

Tjeerd Bottema

Praktijk Nieuw Plettenburgh in Utrecht is bijna energieneutraal. Zij werkten met een bijzondere financieringsvorm om dit mogelijk te maken.

Waarom gaan voor duurzaam?
“Omdat het financieel logisch is.”

Groene Huisarts
Fotograaf: Nadine van den Berg

Dennis Pot

Huisartsenpraktijk Hilversum Oost is 100% CO2 neutraal als eerste in Nederland. Huisarts en praktijkhouder Dennis Pot vertelde ons hoe ze dit bereikt hebben en welke stappen jij makkelijk kan zetten om dit ook te bereiken.

Want álle huisartsenpraktijken CO2 neutraal, dat is ons doel. Dennis Pot zal als Groene Huisarts ook bijdragen aan De Klimaat Dokter om jullie hierbij op weg te helpen.

Iris wichers duurzame huisarts

Iris Wichers

Iris Wichers is huisarts en werkt daarnaast voor de NHG. Het opstellen van het manifest voor medici was wellicht het meest zichtbare van haar inspanningen. Daarnaast is zij een pilot gestart Milieu-impact van geneesmiddelen in richtlijnen.

“We moeten af van het idee dat mensen niet willen, de motivatie is heel groot. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. En we moeten af van het idee dat we er niets mee kunnen. De oplossingen liggen voor het oprapen.” 

Jessie Neffke Duurzame Huisarts

Jessie Neffke

Jessie Neffke is huisarts. In Utrecht, waar haar praktijk staat, is zij een denktank gestart met andere klimaatbewuste huisartsen. De Werkgroep Duurzame Huisartsen staat open voor andere geïnteresseerde en gemotiveerde collega’s.

“Huisartsen zijn vanuit hun vak heel erg gewend om op een eilandje te zitten.
Als je inspanningen deelt, hoeft niet iedereen het wiel uit te vinden en al het werk te doen. Samen kun je zoveel meer bereiken. “

“Het tegengaan van de klimaatcrisis is preventieve geneeskunde”

Duurzame huisarts Groene zorg

Nienke Esselink

Nienke is huisartsopleider, praktijkhouder en klimaat activist.

“We starten allemaal heel toegewijd een statine met een streefwaarde van 1,8, maar we hebben geen aandacht voor de grote gezondheidsgevolgen van klimaatverandering. Terwijl het bewijs daarvoor overtuigend is. Er is alleen geen richtlijn voor. Het moet als onderdeel van ons werk als arts gaan voelen.”