ELSE DE RIDDER

Else de Ridder Mint Zorgadvies Green care academy

Wij spraken Else de Ridder, oprichter van MINT zorgadvies én Green Care Academy, waarbij ze met beide vanuit haar technische achtergrond betrokken is bij verduurzaming van de zorg. Juist vanwege deze technische achtergrond waren wij erg benieuwd naar haar visie op verduurzaming in de zorg én natuurlijk wat zij met MINT zorgadvies en Green Care Academy kan betekenen voor de verduurzaming van de zorg.

Ontstaan MINT zorgadvies

De interesse in verduurzaming begon voor Else tijdens haar bachelor Biologie. En met een chirurg als vader had zij ook altijd al een interesse in de zorg en besloot ze na haar Biologie bachelor een master Biomedical Enginering aan de TU Delft te gaan doen, omdat “dit zowel de ontwerpkant als de geneeskunde kant belicht”.

Tijdens haar afstudeerproject kwam de interesse in verduurzaming samen met het Biomedical Enginering stuk.  Zij kwam namelijk terecht bij het LUMC en ontwikkelde een rekentool voor verduurzaming van het OK complex. Dit was succesvol en zij studeerde hier cum laude op af.

Haar interesse in verduurzaming van de zorg was gewekt. En omdat zij merkte dat nog weinig op dit gebied werd aangeboden besloot zij MINT zorgadvies op te richten. Haar uiteindelijke doel hiermee? “Natuurlijk verduurzaming van de zorg.”

CO2-rekentool

Inmiddels heeft zij met MINT zorgadvies al diverse projecten gedaan. Haar eerste project was voor het OK-complex voor het UMCU, “hierna is het best hard gegroeid” benoemd Else. Zo doet zij o.a. projecten voor de IC-afdeling van het Radboudumc en de endoscopie afdeling van het VUMC. “Voor opdrachten ben ik maanden betrokken bij een afdeling”.

“Ik merkte dat er veel behoefte is aan praktische informatie om met verduurzaming aan de slag te gaan. Hoe kan ik in de praktijk tot een verandering te komen?”

Maar wat doet Else precies met MINT zorgadvies? “Ik heb een rekentool ontwikkelt om de CO2 uitstoot te bereken. Dit werkt met emissiefactoren; zo heeft gescheiden afval en water een andere emissiefactor.

Ik werk altijd in 2 stappen; ik bereken eerst de huidige situatie en dan de verbeterde situatie. Vervolgens vergelijk ik ook nog verschillende interventies en adviseer om dan te beginnen met de interventie met de hoogste impact.” Op dit moment heeft Else ook een project lopen bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten in de regio Haarlem.

Naast gerichte projecten biedt MINT zorgadvies ook lezingen en workshops aan. Deze workshops worden in twee vormen aangeboden. Landelijk waar iedereen zich voor kan inschrijven en gepersonaliseerd bijvoorbeeld voor een Green Team binnen een organisatie. 

Green Care Academy

Alsof Else met MINT zorgadvies nog niet druk genoeg is heeft zij sinds kort ook Green Care Academy opgericht. “Ik merkte dat er veel behoefte is aan praktische informatie om met verduurzaming aan de slag te gaan. Hoe kan ik in de praktijk tot een verandering te komen? Toen ik de Academy startte wilde ik een verzamelplek van alle informatie die er was.”

Daarnaast biedt Else via Green Care Academy webinars aan waar inspiratoren aan het woord komen én is het een plek om meerdere mensen binnen het netwerk van duurzame zorg te ontmoeten. Hiervoor heeft Else contact met diverse artsen binnen de duurzame zorg wereld. “Doel voor de komende tijd is om de Academy verder uit te breiden en specialistischer te maken”, aldus Else. 

Wil je graag meer weten over MINT zorgadvies óf over de Green Care Academy of zou je Else hierover een keer willen spreken? Kijk dan op MINT zorgadvies – een frisse blik op duurzame zorg en op Green Care Academy – voor groene zorgprofessionals.