Skip to content

GROENE GELDZAKEN

LAAT JE GELD HET WERK DOEN

“Geld groeit niet aan de bomen, bomen groeien door jouw geld.”

Een bankrekening en een verzekering, je ontkomt er niet aan. Wel zo fijn als die dan kunnen bijdragen aan een betere wereld. Wat wil je dat er met jouw geld gebeurt? Wil je dat het geld wordt geïnvesteerd in olie, gas, mijnbouw of twijfelachtige wapenhandelaren? Of wil je dat het gaat naar klimaat, natuur, en dierenwelzijn? 

Helaas zijn vervuilende investeringen erg winstgevend. Zoals de aanleg van grote palmolieplantages. Hier wordt eeuwenoud regenwoud voor platgebrand met alle gevolgen van dien voor het klimaat, diersoorten en de lokale bevolking. Nederlandse banken doen hier vrolijk aan mee met ons spaargeld. *

De grootste vervuilers in de wereld zijn niet jij, ik of jouw zorginstelling. Het is de industrie. Wil je dat jouw klimaat-voetafdruk exponentieel verkleint? Zorg dan dat jouw geld eerlijk wordt besteed.

*Bron: Milieudefensie.

(Zorg)Verzekeraar

Kijk op de site van de Eerlijke Verzekeringswijzer hoe jouw verzekeraar scoort. Stap jij eind van het jaar over op een eerlijke zorgverzekering?

Bankrekening

ABN Amro vindt duurzaamheid heel belangrijk. Tenminste, dat zeggen ze. Hun beleggingsbeleid laat wat anders zien. Mooi staaltje Green Washing als je het ons vraagt.

Pensioen

Pensioen fonds Zorg en Welzijn investeert in een gezonde toekomst, toch? Zou wel zo logisch zijn, maar helaas. Net als de meesten scoren ze slecht over de hele duurzame linie met hun beleggingen.

Verzekering

In 2018 belegden verzekeraars voor 12,4 miljard euro in aandelen van fossiele bedrijven. Zij staken minder dan één tiende van dat bedrag in duurzame energiebedrijven.

De Klimaat Dokter Groene Geldzaken Eerlijke verzekeringswijzer

Zorgverzekeraar

Elke jaarwisseling worden we weer voor de keuze gezet: stap ik over op een andere zorgverzekeraar?

In Nederland bestaat een wirwar aan kleine zorgverzekeraars, waarvan de meeste zijn aangesloten bij de grote vier: Zilveren Kruis (Achmea), VGZ, CZ en Menzis.
De laatste drie brengen het er op klimaat (en vele ander sectoren) niet zo best vanaf.

Wist je dat A.S.R., die globaal véél beter scoort, ook zorgverzekeringen aanbiedt? Namelijk onder de merken Ditzo en De Amersfoortse. Kies jij volgend jaar voor duurzaam?

Bank

Nederlandse banken brachten in 2015 het Klimaat Statement banken uit. Hierin spraken zij de ambitie uit om een vooruitstrevende rol te gaan spelen in het tegengaan van klimaat verandering. Als we hun beleggingsbeleid anno nu daarnaast leggen, worden wij daar wel een beetje droevig van.

De Klimaat Dokter Groene Geldzaken Eerlijke Bankwijzer

Actiebank

Milieudefensie heeft daarom een mooie actie opgezet. Actiebank: snelle tips voor online actievoeren. Een stappenplan hoe jij vanaf de bank kan helpen het regenwoud te redden. Kopje koffie erbij, telefoon in de hand. Lekker vanuit huis. Geheel Coronaproof.

Wissel van bank

Van bank wisselen: de meeste mensen schrikken van het idee om van bank te moeten wisselen. Gelukkig is het makkelijk door de hulp van de ‘Overstapservice’. Dit gezamenlijke initiatief van Nederlandse banken helpt jou om in 13 maanden alle automatische incasso automatisch over te zetten. Er is zelfs een overzichtelijk informatief filmpje van 1:20 minuut. De wereld redden was nooit zó makkelijk.

Hypotheek

Een hypotheekadviseur kan je helpen om voor jouw situatie de meest financieel én klimaat  gunstige keuze te maken. Gezien een hypotheek het grootste vermogen is dat je bezit, heeft een ‘duurzame’ hypotheek gelijk de grootste impact op jou klimaat-voetafdruk.

Pensioen

Je kijkt op de Eerlijke Pensioenwijzer. Je pensioenfonds blijkt niet zo goed bezig, en dan? Overstappen kan niet, in actie komen wel.

Foute artsenpensioenen? Actie helpt!

MDL-arts Serge Zweers heeft aangekaart dat zijn pensioenfonds (SPMS) investeert in (defensie)luchtvaart-, werktuig- en auto-industrie door een artikel in Medisch Contact te schrijven, waarna een interview met de Volkskrant volgde. Hierop is een golf van verontwaardiging onder artsen ontstaan en ontstaat er meer bewustzijn van wat er met ons geld eigenlijk gebeurt.

Groen Pensioen

Duurzaam Groen Pensioen

Groen Pensioen is een diverse groep met een gezamenlijke zorg om de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor mens en omgeving. Zij willen door het gesprek aan te gaan met de besturen, pensioenfondsen aanzetten tot een duurzamer beleggingsbeleid. 

Groen Pensioen biedt hulp en ondersteuning aan zorgprofessionals om het gesprek aan te gaan met hun eigen pensioenfonds. Tips en adviezen hoe het aan te pakken. Achtergrondinformatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd bij het bestuur aan te schuiven.

Wil jij ook jouw pensioenfonds motiveren en wil je in contact komen? Mail naar hallo@groen-pensioen.nl

Laat je horen!

Is aan de bestuurstafel aanschuiven nog een stap te ver voor je? Je pensioen fonds laten weten wat jij er van vindt kan ook laagdrempeliger! Gewoon vanaf de bank.

Teken de petitie die pensioenfondsen oproept te stoppen met investeren in ziekmakende industrieën!

Fossielvrij NL

Fossielvrij NL voert actie voor een fossielvrij ABP. Die 17,4 miljard moet beter besteed worden vinden zij. Steun de actie, dit kan ook als je eigen pensioen niet onder ABP valt.

Eerlijke Geldwijzer

Eerder noemden we de Eerlijke Verzekeringswijzer, Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Pensioenwijzer. Dacht jij toen: “Huh, was da nou?”
Dat leggen we hier voor je uit.

De Klimaat Dokter Groene Geldzaken

Wie zijn ze?

De eerlijke geldwijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Ze faciliteren dat jij als consument een overwogen keuze kan maken. Daarnaast gaan ze actief het gesprek aan met financiële instellingen over duurzaamheidsthema’s. Ook kunnen ze ondersteunen door middel van advies hoe de instellingen kunnen verbeteren op de thema’s.

Wat bieden ze jou?

Als consument kun je gemakkelijk zien hoe jouw bank/verzekeraar/pensioenfonds ervoor staat en zo nodig een bewuste overstap maken. Ook kun je via de site een klacht of compliment sturen naar jouw financiële instelling. Zo kun jij je stem laten horen. Zeker bij pensioen fondsen is dit van belang, omdat je daar meestal geen vrije keus in hebt.