“Huisartsen willen verduurzamen, maar het ontbreekt aan kennis en praktische handvatten.”

Jessie Neffke is huisarts in Utrecht, Lombok. Na de tropenopleiding werkte zij een jaar lang in een klein ziekenhuisje in Kwazulu-Natal in Zuid-Afrika. Daarna keerde zij terug naar haar Alma Mater de UvA voor de huisartsenopleiding. Het afgelopen jaar kwam haar ervaring als tropenarts erg van pas. “Met Corona was het echt weer pionieren. Werken met beperkte middelen. De situatie is verschrikkelijk, maar het werk wat ik erin kon doen past wel erg bij mij. ”
Duurzaamheid in haar eigen leven was al langer een thema. Maar de realisatie dat je meer impact kan hebben buiten je eigen leefcirkel, maakte dat zij op zoek ging naar een manier om dit als huisarts te doen.
Tijdens die zoektocht kwam zij terecht op een jubileum congres van MPZ (Milieu Platform Zorg). Tussen verder vooral veel managers van zorginstellingen ontmoette zij Iris Wichers, ook huisarts, die later een van de opstellers zou worden van het manifest voor medici. Daar spraken ze naar elkaar uit dat er toch echt eens iets moest gebeuren vanuit de artsenwereld met het klimaat. Ze startten een denktank met Utrechtse huisartsen.
“Huisartsen zijn denk ik echt wel gemotiveerd voor het klimaat. Ze zijn allemaal heel begaan met de mensheid, maar hebben wel al veel op hun bordje.”
“Naast de zorg hebben ze ook veel management taken. Ze weten niet waar ze de tijd vandaan moeten halen, maar de wil is er wel. Uit een enquête van vorig jaar blijkt dat ook. Ze willen verduurzamen, maar het ontbreekt aan kennis en praktische handvatten. Dat moet makkelijker gemaakt worden.”
“Waar je dan tegenaan loopt is dat dit eigenlijk vanuit de beroepsvereniging aangeboden zou moeten worden. We hebben de Green Deal ondertekend, maar duurzaamheid is nog geen speerpunt geworden. Dit strookt niet met elkaar.”
“Nu proberen we ook via een andere route beweging erin te krijgen. In mijn eigen praktijk heb ik een nascholing gegeven over het onderwerp, die zou ik zelf willen uitbreiden naar andere praktijken. Iemand die hier ook mee aan de slag zou willen, die kan ik natuurlijk een eind op weg helpen met wat ik heb liggen.
“Het tegengaan van verdere klimaatverandering is preventieve geneeskunde”
“Huisartsen zijn vanuit hun vak heel erg gewend om op een eilandje te zitten. In de spreekkamer werk je alleen, veel managementtaken doe je ook alleen of met een klein aantal collega’s.
Als je inspanningen deelt, hoeft niet iedereen op zijn eigen eilandje het wiel uit te vinden en al het werk te doen.
Je deelt je netwerk, je behoedt de ander voor valkuilen waar je zelf bent ingestapt, je deelt presentaties. Samen kun je zoveel meer bereiken. ”
“Het zou fantastisch zijn als er regionale werkgroepen duurzaamheid komen. Daarom heb ik een verzoek ingediend bij de zorggroep Huisartsen Utrecht Stad voor het oprichten van zo’n werkgroep. Zo’n werkgroep kan de huisartsen regionaal faciliteren in het verduurzamen van hun praktijk en praktijkvoering.”
“Enerzijds kunnen we kijken en adviseren hoe we impact van de zorg kunnen verkleinen. Anderzijds hoe we de klimaatcrisis moeten vertalen naar onze patiënten toe. Welke verantwoordelijk hebben we om ook hen te informeren en erbij te betrekken? Het tegengaan van verdere klimaatverandering is preventieve geneeskunde. Zowel direct als indirect. Neem bijvoorbeeld een meer plantaardig dieet. Dit is de meest duurzame optie, maar ook het beste in het kader van cardiovasculair risicomanagement. “
“Ik krijg altijd wel energie van dit soort gesprekken. Je merkt steeds meer dat er verspreid mensen zijn die zich, ondanks beperkte tijd, hier graag voor willen inzetten. Als we het netwerk goed weten op te bouwen en effectief samenwerken, dan kunnen we veel bereiken.”
Heb jij interesse om een nascholing te geven in jouw praktijk?
Of dat Jessie hiervoor langskomt?
Wil je meer weten over de werkgroep Duurzame Huisartsen?
Mail naar duurzamehuisarts@gmail.com
Zie hier hoe duurzaamheid een plek heeft gekregen op de site van Huisartsenpraktijk Lombok.