KENNIS IS MACHT

SCHOLINGEN, Wetenschap, media & WETGEVING

DE KLIMAAT DOKTER IS EVIDENCE BASED MEDICINE


Dat de aarde opwarmt door broeikasgassen en dat dit slecht voor de gezondheid is wist je wel. Toch hangt soms die vraag “Is dat wel zo?” in de lucht. Gelukkig is je inzet als Klimaat Dokter evidence based medicine.

Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van scholingen, wetenschapsartikelen, nieuwsberichten en aan het eind zelfs wetgeving die ons het meest op weg hielp. Soms voor eigen motivatie, soms om de ander even lekker op de feiten te drukken. In jouw gesprek met je collega of ‘die ene manager’ is een goed onderbouwd verhaal wel zo krachtig.  

Wil je zelf graag een presentatie of scholing geven over het onderwerp?

Ook dan kunnen we je werk besparen! We hebben onze eigen presentaties met verschillende invalshoeken op de plank liggen en ook die van mede klimaat bewuste dokters. Zo heeft Jessie Neffke een leuke scholing gegeven in haar eigen praktijk, die ze aan ons en jullie beschikbaar heeft gesteld!

Stuur een mail naar info@deklimaatdokter.nl en we helpen je op weg.

Scholing

Climate Change and Health: From Science to Action Specialization

Wil jij begrijpen waarom we nu in een klimaatcrisis zitten en hoe dit de gezondheid beïnvloed? Wil je hier actief mee aan de slag in de vorm van een “hands-on” verduurzamend project? Wil jij weten hoe je het beste kan communiceren over klimaat en duurzaamheid naar anderen?

Yale University biedt hiervoor een uitgebreid 3-staps online programma aan via Coursera. Het programma is in eigen tempo te volgen. Bij afronding van alle opdrachten ontvang een een certificaat. Je kan een week gratis Coursera uitproberen, daarna kost het 40eu per maand.

E-learning: Duurzaamheid in de praktijk

Wel de wens, maar geen idee wat te doen om duurzaamheid meer op de kaart te zetten in de huisartsenpraktijk? Muriël was als huisarts op zoek naar meer verduurzaming in de eerste lijn. Daarom heeft ze er handige e-learnings van gemaakt. Geaccrediteerd en al. Als je het hebt over 2 vliegen in 1 klap.

Er is er één voor huisartsen, één voor doktersassistenten, één voor managers van de huisartspraktijk en één voor verloskundigen. Zo krijg je het hele team gemakkelijk met de neuzen dezelfde kant op.

Green care academy

Een plek waar de zorgprofessional alles kan leren over groen doen in de zorg. Webinars, trainingen en netwerkevenementen.

De eerste webinar reeks omvat het 3R model: reduce, reuse & recycle. Hij is al geweest, maar je kan hem rustig terugkijken!

Elke webinar is een mini-training waarin de vertaling van theorie naar praktijk centraal staat. Het onderwerp wordt ingedoken met een duurzame zorgprofessional die zelf een succesvol project heeft opgezet. Aan het eind heb jij de theorie je eigen gemaakt en bezit je de praktische tools om hiermee daadwerkelijk aan de slag te gaan.

LOVAH Duurzaam Dokteren

Evelyn Brakema ademt duurzame zorg. Zo heeft ze ervaring met het opzetten van Green Teams van Almere tot Chicago, is zij onderdeel van de Werkgroep Duurzame zorg van Werkgroep 2025, zit zij bij zorg voor klimaat en is zij het gezicht van de Groene Zorg Alliantie. Niet de minste dus!

April dit jaar hield zij een praatje voor de LOVAH over Duurzaam Dokteren. Hier vind je de samenvattingskaart.

Relatie DM en klimaat

Uit die auto!

Op 3 juni 2021 vond er een nascholing plaats vanuit VWS met als thema: Uit die auto! Waar er vanuit de NHG, UMCG en Amarant werd verteld hoe zij vervuilend vervoer proberen te minimaliseren.

Hieronder een mooi plaatje uit de NHG presentatie hoe een niet medicamenteuze interventie bij een diabeet via meerdere wegen positief effect heeft op het klimaat.

Bijdragen?

Heb jij een leuke nascholing gegeven of gevolgd en wil jij de kennis verder verspreiden? Deel het met ons via info@klimaatdokter.nl zodat we jouw presentatie/samenvatting hier kunnen delen!

Wetenschap / literatuur

Kom maar met die feiten! Volledig bepakt met kennis kan je elk gesprek of opiniestuk met evidence based medicine omvatten. In veel vakgebieden zouden ze smeken om zulk significante data, elke arts zou hiervan moeten weten.

Gupta Strategist 2019

The Lancet Countdown 2020

Dit is een internationale samenwerkingsverband (academische instituten; VN groepen) die wereldwijd de gezondheidsgevolgen van klimaatverandering monitoren en wetenschappelijk onderbouwen. Denk aan het vóórkomen en de effecten van hittegolven, bosbranden, overstromingen, toenemende infectieziekten en hongersnood. Wist je bijvoorbeeld dat “van 2000 tot 2018 wereldwijd de hittegolf gerelateerde sterfte bij mensen ouder dan 65 jaar is toegenomen met 53,7%, wat neerkomt op 296000 doden?”.

De impact van klimaatverandering op gezondheid in Nederland

Jeffrie Quarsie (Aios maatschappij & gezondheid) et al. geeft in de klimaat editie van het NTVG een literatuur overzicht met de nieuwste inzichten in de impact van klimaatverandering op de gezondheid in Nederland. Nu kun je niet alleen uitleggen dát Nederlandse artsen te maken krijgen met klimaatziekten, maar ook hoé! Ook geeft hij duidelijke aanbevelingen tot actie die helemaal passen bij De Klimaat Dokter!

De ‘Planetary Health Alliance Bibliography’

Wil je écht even zelf de boeken (artikelen) induiken, ga dan naar de bibliotheek van de Planetary Health Alliance. Deze alliantie omvat een gigantische verzameling aan professionals, wetenschappers, non-governmental organizations en overheidsinstanties die de gezondheidseffecten van klimaat op de kaart willen zetten. Ze hebben een mooie maandelijkse nieuwsbrief. De bibliotheek geeft per ‘klimaatthema’ de titels van de meest relevante wetenschapsartikelen (die je wel zelf moet opzoeken). 

Climate Change 2021, IPCC 2021

Als je ergens twijfel bespeurt over de klimaatcrisis of de bijdrage van de mens daaraan, dan is dit hét document. Dit is versie 6 (in 2013 was versie 1 al vrij duidelijk) en het wordt wereldwijd gebruikt door overheden om hun beleid op te baseren. Het is nu zeker dat de aarde definitief is veranderd door toedoen van de mens. Hoe erg, dat is afhankelijk van hoe wij er met zijn allen vanaf nu mee omgaan, alle klimaatscenario’s worden hierin beschreven.

‘…a carbon footprint assessment of the NHS in England’, Lancet 2021

29 jaar aan data is gebruikt om de CO2 uitstoot door de Engelse gezondheidszorg (NHS) in kaart te brengen. Het meest uitgebreide onderzoek wereldwijd. Duidelijk is dat de meeste uitstoot zit in de toeleveringsketen richting de zorg, zoals medicatie, medische apparaten en voeding. Vastgoed (de gebouwen waar we in werken) komt daarna. De CO2 uitstoot is zelfs per gezondheidsgebied (1e lijn, ambulant, acuut ect.) uiteengezet. De zorg is een grootverbruiker. 

CO2 uitstoot gezondheidszorg Nederland, Gupta Strategist 2019

Hoe zit het dan met de Nederlandse gezondheidszorg CO2 uitstoot? Nou: 7% van de totale uitstoot van Nederland! Dat is Tatasteel en de Eemshaven samen. Vastgoed (38%), reisbewegingen (22%) en medicatie (18%) blijken de grootste boosdoeners. Het geeft een helder overzicht van waar we als zorgprofessionals prioriteit aan kunnen geven.  

Media

De stukken of betogen die ons inspireerden om door te gaan!

Zorgprofessionals voor het klimaat, NTVG 2021

NTVG nummer 36 van 2021 is de ‘call to action’ editie die aansluit bij de wereldwijde oproep van gezondheidstijdschriften voor actie voor het klimaat. Olde Rikkert et al. schrijft een overzichtsartikel met als hoofddoel aanmoedigen van artsen tot actie: ‘Nu doen’.

Hoe intense hitte ons bedreigt, NOS op 3 2021

Een ‘explainer’ over de hittegolfen in 2021, met een zeer heldere uitleg waarom hitte niet alleen bedreigend is voor kwetsbare ouderen, maar ook jou en mij fataal kan worden. Wist je dat die hittegolf in Canada van 50 graden Celcius, op dezelfde noorderbreedtegraad zit als Nederland!

In de media

Klimaat Dokters in de media

Wijzelf staan ook wel eens in de media. Klik hieronder voor onze pagina.

Wetgeving

Wetgeving kunnen wij niet lezen, het is té droog. Gelukkig geeft MilieuPlatform Zorg overzichten en lezingen over wat nou werkelijk moet voor een zorginstelling. Wij richten ons nu met name op de ‘care’ sector (verpleeghuizen), omdat de ‘cure’ (ziekenhuizen) weer andere (scherpere) regels hanteren.

Klik op onderstaande knop als je zelf op dossier wetgeving en subsidies wilt rondkijken.

MilieuPlatform Zorg

Overzicht wetgeving voor zorginstellingen, MPZ 2019

Er bestaan regels voor oa. stookinstallaties, parkeergarages, bereiding van voeding, opslag gevaarlijke stoffen, afvalstoffen, geluid, energie ect. Een instelling móet een energielabel hebben en emissie rapporten moeten elke 4 jaar opgesteld (dus die kan je opvragen). 

Daarnaast hebben instelling met meer dan 250 medewerkers verplichte audits voor de EED (Europese richtlijn energie-efficiëntie), uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Presentatie Informatieplicht, EED en Wetgeving, MPZ 2019

Judith de Bree (zie ook ons interview met haar) heeft in een presentatie het ontstaan en beloop van klimaatwetgeving in de zorg weergegeven, met daarna informatie over de verplichtingen die daaruit voortkomen. Het is misschien niet up-to-date, maar geeft wel meer inzicht in waar organisaties aan moeten voldoen. Met deze kennis kan je bij je management vragen of er noodzaak is voor meer klimaatbeleid om aan een dwangsom van de Omgevingsdienst te ontkomen.