Op 7 april 2021 had klimaat dokter Dagmar een interview met Laura de Graaff, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC.
Laura is initiatiefnemer van de app ‘Your World’, die onder helpt om ‘challenges’ aan te gaan, die vaak ook nog eens goed zijn voor het klimaat! Misschien geeft haar kijk op het leven jou ook inspiratie om te streven naar ‘persoonlijke duurzaamheid’!
Als internist-endocrinoloog heb je een drukke baan waarbij je persoonlijke duurzaamheid, je mentale veerkracht, regelmatig op de proef gesteld wordt.
Via het Female Career Development programma kwam zij in aanraking met de Healthy Mind Platter, een schijf van zeven voor mentale veerkracht. De schijf bevat, net als de bekende schijf van vijf voor gezonde voeding, zeven ingrediënten om je eigen persoonlijke duurzaamheid te vergroten.
Voorbeelden van deze ingrediënten zijn, naast slaap en beweging, elementen als ‘down time’ (even niets hoeven) en ‘focus time’ (ongestoord met iets bezig zijn).

“Milieubewust bezig zijn, kan je een hoop ruimte en rust opleveren!“
Het opladen van je eigen batterij is erg belangrijk. De verbinding met klimaatduurzaamheid was voor Laura direct duidelijk. Je moet energie niet verspillen!
In haar privéleven had Laura al veranderingen gemaakt om duurzamer te leven. Zo is er een watertank in de tuin aangelegd om regenwater op te vangen. Moeizaam gezuiverd leidingwater door de WC spoelen, is immers energieverspilling. Ook wordt haar huis per kamer verwarmd. Het is zonde als een radiator staat te loeien terwijl er niemand in de kamer is.
Daarnaast hanteert ze het motto ‘gebruik gaat voor bezit’. Niet kopen, maar huren of delen! Waarom zou je een auto kopen waarvoor in een fabriek veel materialen en energie zijn verbruikt, terwijl je de auto van de buurvrouw kunt gebruiken die de helft van de week stilstaat?
Spullen die je niet hebt, hebben geen onderhoud nodig. Als je geen auto hebt, hoef je ook niet naar de garage voor winterbanden. Als je minder elektronische apparatuur hebt, heb je ook minder irritatie doordat het (onvermijdelijk!) een keer kapot gaat.
Als je een keer een auto of party-tent nodig hebt, dan huur je er eentje. ‘Ontspullen’ bespaart je tijd, energie, geld en stress. ‘Consuminderen’ geeft ruimte in je huis, dus meer overzicht en rust in je hoofd. Milieubewust bezig zijn, kan je dus een hoop ruimte en rust opleveren!
“Persoonlijke duurzaamheid en klimaat duurzaamheid gaan hand in hand.”
Omgekeerd zijn de activiteiten waarmee je je eigen energie oplaadt vaak heel goed voor het milieu. Met fietsen naar het werk laad je je eigen mentale batterij op. Tegelijkertijd doe je iets goeds voor de planeet. Op vakantie gaat Laura meestal ook met de trein i.p.v. met de auto. ‘Je kunt je kinderen tijdens een lange auto-rit op de achterbank zetten met een filmpje (en nóg eentje, en nóg eentje) en hopen dat ze niet gaan jengelen. Maar als je per trein reist, kun je onderweg samen spelletjes doen of door de trein lopen. En kinderen vinden de slaaptrein helemaal fantastisch! Je doet er met de trein vaak wel langer over, maar je komt veel meer uitgerust en ontspannen aan op je bestemming.’
Persoonlijke duurzaamheid en klimaat duurzaamheid gaan dus hand in hand. Toen Laura die link had gelegd, wilde ze dit inzicht met iedereen delen. Toen er in het Erasmus een subsidieronde kwam voor innovatie op het gebied van medewerkerswelzijn, heeft zij haar idee voor een app ingediend. Voor haar innovatieve idee ontving Laura een subsidie, waarmee de app inmiddels ontwikkeld is.
De app (‘Your World’) geeft gebruikers op individueel niveau inzicht in wat zij nodig hebben om veerkrachtig en blij te zijn. Voor elk ‘ingrediënt’ van de healthy mind platter wordt in de app de behoefte van de gebruiker vergeleken met de werkelijke situatie. ‘Als deze te ver uit elkaar liggen, is je veerkracht minder.

“Challenge je team om meer te bewegen”
Naast het feit dat de gebruikers inzicht krijgen in hun eigen veerkracht, kunnen zij meedoen aan ‘challenges’ waarmee ze zichzelf en anderen uitdagen om nieuwe gewoontes uit te proberen, die hun mentale veerkracht vergroten.
‘Voor, tijdens en na de challenges kun je je persoonlijke weerbericht invullen. Straalt jouw zonnetje vandaag of is het toch meer bewolkt? Hiermee kun je achteraf goed zien welke challenges en nieuwe gewoontes je meer energie hebben geven.’
‘Als je deelneemt met je afdeling of team, kun je naast de bestaande challenges ook eigen uitdagingen bedenken. Zo kan het heerlijk zijn om als kantoortuinmedewerker mee te doen aan een challenge waarmee je kunt meedingen naar een middag ongestoord werken in het kantoor van het afdelingshoofd’.
De uitdagingen in de app zijn niet alleen duurzaam voor de gebruiker maar zijn ook duurzaam voor het klimaat. In één moeite door hebben de nieuwe gewoontes dus ook nog een gunstig effect op de wereld om ons heen. Een voorbeeld is de challenge waarbij je steeds twee verdiepingen eerder uitstapt als je de lift naar boven neemt. Goed voor jezelf omdat je meer beweging krijgt, maar ook energiebewust!