VEGETARISCH CONGRES
“Ik hoor nu zoveel om me heen: Oh wat erg, maar we kunnen er zo weinig aan doen. Maar we kunnen er wél wat aan doen.”
Margarita VOSSEN, haio in Zuid-limburg, nav de overstromingen
Catering zonder vlees op een medisch congres. In onze ogen heel logisch. Beter voor de planeet en beter voor de gezondheid.
Zelfs kroketten en worstenbroodjes zijn er tegenwoordig in heerlijke vegetarische varianten. Dus ook dat is geen reden om de overstap niet te maken.
Huisarts in opleiding Margarita Vossen nam contact met ons op met een idee: vegetarische congrescatering. Maar hoe dit te bereiken?
Wij dachten mee en hielpen op weg, maar Margarita trok de kar. En met succes: de NHG en de LOVAH gaan vegetarisch. We spraken haar voor én na het project.
Hoewel ná….inmiddels heeft ze haar ogen al op het volgende congres gericht.
Heb jij ook een goed idee, dat wel een zetje kan gebruiken? Laat het ons weten via info@deklimaatdokter en we helpen je graag op weg.

Huisarts in opleiding Margarita Vossen verbaasde zich al een tijdje over het feit dat er vleeswaren werden geserveerd op medische congressen. Een vegetarisch of plantaardig dieet is gezonder voor de mens en voor de planeet. Gezien het sterke verband tussen klimaatverandering en gezondheid, voelde vegetarische catering als de meest logische keuze voor een medisch evenement.
“Op congressen hoorde ik om mij heen dat veel mensen een vegetarisch menu prima hadden gevonden. Ze aten echter vlees, omdat zij zich niet als vegetariër hadden aangemeld en bang waren dat er voor anderen niet genoeg vegetarische opties zouden zijn. Ook uit een rondvraag bij mijn collega’s kreeg ik de indruk dat velen een vlees vrij congres geen probleem zou vinden. Maar waarom werd het dan nog niet gedaan?”
“Het is zo’n makkelijke stap en maakt zoveel impact! Het is een mooie manier om de link tussen klimaatverandering en gezondheid plus onze eigen rol hierin te erkennen.”
De gevolgen van klimaatverandering in de spreekkamer
Wonend en werkend in Zuid-Limburg zag Margarita de gevolgen van de klimaatcrisis van heel dichtbij.
“In de spreekkamer zie ik de stress van de patiënten door de overstromingen en de gevolgen daarvan. Verpleeghuisbewoners die geëvacueerd zijn en nu buiten de regio moeten wonen. Huisartsenpraktijken zijn onwerkbaar en er worden spreekuren gedraaid vanuit een klooster en een hotel. Er zijn ook collega’s wiens eigen huis veel schade hebben opgelopen.”
Het was vanzelfsprekend een groot onderwerp van gesprek in haar omgeving en onder collega’s. In die gesprekken werd ook duidelijk de relatie besproken met klimaat verandering. “Ik hoor nu zoveel om me heen: Oh wat erg, maar we kunnen er zo weinig aan doen. Maar we kunnen er wél wat aan doen.”
De overstroming was voor Margarita de letterlijke druppel om haar verwondering om te zetten in actie. “Toen dacht ik: ik begin er gewoon mee en ik zie wel waar ik uitkom. Dit is een van de vele stappen die wij als zorgverleners kunnen zetten, voor het welzijn van onze patiënten en van de wereld.”
“Het onderwerp leeft steeds meer, maar organisaties hebben er nog geen goed beeld bij hoe zij iets goeds kunnen doen. Je helpt ze daarmee door met een eenvoudig voorstel te komen waarmee ze een positieve bijdrage kunnen leveren.”
Het project was een succes! De LOVAH (Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen) en het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) hebben toegezegd hun congressen vegetarisch te maken. Daarom spraken we Margarita weer om het te hebben over het proces, beren op de weg en tips voor anderen.
Een succes! Hoe voelt het?
Goed! Het verbaasde me eigenlijk dat het zo snel al was gelukt. Ik bereidde me erop voor dat er veel meer overredingskracht voor nodig was. Ik had me uitgebreid ingelezen, een soort manifest opgesteld ter onderbouwing en contact gelegd met de vegetariërs bond om te berekenen hoeveel uitstoot het zou schelen. Er bleek heel veel bereidheid te zijn, ze hadden er alleen zelf niet aan gedacht.
Het onderwerp leeft steeds meer, maar organisaties hebben er nog geen goed beeld bij hoe zij iets goeds kunnen doen. Je helpt ze daarmee door met een eenvoudig voorstel te komen waarmee ze een positieve bijdrage kunnen leveren. Bij de LOVAH hebben ze een stapje verder gezet om duurzaamheid op meerdere manieren te verweven tijdens het congres. Zo benoemen ze richting de congres bezoeker waarom ze de keus voor vegetarische catering hebben gemaakt en adviseren ze om met het OV te komen.
Wat waren de knelpunten?
De congres commissie at zelf niet vegetarisch, maar de leden vonden het zelf geen probleem om een dag geen vlees te eten. De uitleg dat een kilo rundvlees 15.000 liter water kost trok een twijfelaar snel over de streep. Men realiseert zich niet altijd hoe vervuilend vlees is.
Een enkeling was nog huiverig: wat zou de congres bezoeker ervan vinden? Kan de cateraar het wel verzorgen?
De cateraar was geen probleem. En wat betreft de congresbezoeker: er zijn altijd mensen die klagen over het eten, hoe goed het ook is, of je nou vlees serveert of niet. Maar als jij kunt uitleggen waarom je een keuze maakt en daar vol achter kan staan, sta je sterk.
Het liefst was ik gegaan voor volledig plantaardige catering, maar daarvoor leek de deur nog dicht. Ik ben blij met deze stap, die zet de deur voor plantaardig op termijn ook op een kier!
Op een congres één dag geen vlees te eten is een hele makkelijke stap. Wat ik ook vooral hoop te bereiken is dat men door deze dag aan het denken wordt gezet en thuis ook vaker voor vegetarisch gaat of andere duurzame stappen zet.
Wat heeft geholpen?
De samenwerking opzoeken. Ook niet te lang nadenken, maar gewoon doen. Als ik het te lang bij mezelf houd, dan merk ik dat ik allemaal redenen bedenk waarom het is zoals het is, waarom het loopt zoals het loopt, waarom verandering misschien moeilijk zou zijn. Zo kan je, ondanks enthousiasme in het begin, uiteindelijk volledig gedemotiveerd raken.
Door de samenwerking op te zoeken, kun je sparren en merk je dat je niet de enige bent die kansen ziet. Je deelt een motivatie en enthousiasme voor positieve verbetering. Je moet het vuurtje van je idee voeden in plaats van het langzaam uit laten doven. Dat zit hem echt in de verbinding met anderen.
——————
Kijk daar houden wij van bij De Klimaat Dokter. Van verwonderen, naar dromen, naar doen.
Is er iets waar jij je over verwonderd waar je mee aan de slag wil, of al mee aan de slag bent gegaan? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar info@deklimaatdokter.nl of stuur een berichtje via Intagram of LinkedIn.
Het onderwerp verduurzaming leeft heel erg, maar men is nog zoekende. Je helpt “de andere partij” door ze een manier te aan te dragen om hier vorm aan te geven.
Zoek gelijkgestemden om samen mee op te kunnen trekken.
Blijf niet te lang zitten met een idee, maar pak door. Zo houdt je momentum, energie en enthousiasme.
Een goede voorbereiding helpt om ontspannen te blijven en stevig in je schoenen te staan als je het gesprek aangaat met je beroepsvereniging (of waar je maar een duurzame stap wil teweegbrengen).