Skip to content

SCHOLING

DE KLIMAAT DOKTER

Onze missie is de duurzame zorgtransitie te versnellen. Hoe we dat doen? Door JOU op weg te helpen om een groene dokter te worden. Daarvoor geven we o.a. presentaties, workshops en scholingen.

De groene golf wordt hoger en hoger. Dat is te merken aan de hoeveelheid aanvragen die we binnenkrijgen. Gelukkig zijn we niet de enige. Hieronder een overzicht van partijen die kunnen helpen jouw groep te informeren, inspireren en enthousiasmeren.

Wil je De Klimaat Dokter als spreker, tafelhost of workshop leider inschakelen? Stuur een mail naar: info@deklimaatdokter.nl

Duurzame Huisarts

De Klimaat Dokter

Zoek je een spreker voor een congres? Wil jij jouw collega’s groen inspireren? Heb je een (tafel)host nodig voor een webinar of discussie over duurzame zorg of ouderenzorg?

De Klimaat Dokter is in te schakelen voor verschillende sprekersklussen. De inhoud bespreken we voor, zodat deze goed aansluit op de wensen en de doelgroep. De toon blijft kenmerkend De Klimaat Dokter: wij zorgen dat de groep vol groene energie de (digitale) ruimte verlaat.

De Groene Huisarts

Bij De Groene Huisarts zitten meerdere inspirerende collega’s die inmiddels ruime ervaring hebben opgebouwd met het vergroenen in de praktijk én het inspireren door middel van praatjes en workshops.

Zoek jij een huisarts of praktijkmanager voor je praatje? Een aanvraag kun je sturen naar info@degroenehuisarts.nl.

Scholing duurzame zorg

Groene Zorg Alliantie

De Groene Zorg Alliantie is de koepelorganisatie voor zorgprofessionals die zich inzetten voor vergroening van de zorg en voor planetaire gezondheid. De Klimaat Dokter en De Groene Huisarts zijn hier ook bij aangesloten.

De Groene Zorg Alliantie heeft een eigen sprekerspool met diverse achtergronden. Allen werkzaam in de zorg, velen arts. Stuur een mail naar info@groenezorgalliantie.nl voor meer informatie.

Green Care Academy

Nog een duurzame topper is Else de Ridder. Sinds 2019 helpt zij ziekenhuizen en zorginstellingen te verduurzamen.

Vanuit haar bedrijf Green Care Academy bij verzorgt zij workshops en masterclasses. Goed opgebouwd en lekker praktisch.

“Aan het eind van de workshop ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom duurzame zorg, en heb je een plan opgesteld voor de verduurzaming van jouw afdeling!”

Interesse? Stuur een mail naar: contact@greencareacademy.nl

INHOUD

Het vaak moeilijk een gevoel te krijgen wat “Duurzame zorg” nu precies omvat. Het is daarnaast een enorm breed onderwerp, waarbij verschillende invalshoeken te kiezen zijn. Het vormgeven van een workshop of presentatie zie ik als iets opbouwen. De fundering is klimaat, zorg en gezondheid en die kan worden uitgebreid met verschillende bouwstenen.

De toon is kenmerkend voor De Klimaat Dokter. Niet met een vingertje wijzen, maar enthousiast maken voor de mogelijkheden. Het zet artsen in hun kracht en laat zien hoe ook zij het verschil kunnen maken.

DE BASIS

De doelgroep. Waar staan ze in hun carrière? Een praktijkhoudend huisarts zal hele andere behoeftes en voorkennis hebben dan een net beginnende arts assistent. Maar ook: waar staan ze in hun klimaatzorgen? Een groep die heel gemotiveerd is om in actie te komen vergt een andere aanpak dan een groep die het belang nog niet zo inziet.

De beschikbare tijd. In 20 minuten kan ik een presentatie geven met een passende invalshoek. In lijn met het thema van de dag of toegespitst op een specifieke doelgroep. Voor een workshop waarbij men zelf aan de slag gaat, zou ik minimaal 1-1,5 uur rekenen. Bij ieder sub-onderwerp is een passende opdracht of brainstorm voor in kleine groepen. Hoe langer de beschikbare tijd is, hoe meer je de diepte en de breedte in kan.

De introductie. De klimaatcrisis heeft een negatieve impact op de gezondheid. Hittestress tijdens hittegolven ligt voor de hand, maar ook hart- en vaatziekten, longaandoeningen en psychische aandoeningen nemen toe door klimaatverandering. De zorg is daarnaast een milieuvervuiler en is verantwoordelijk voor 7% van de Nederlandse CO2 uitstoot. Deze achtergrond biedt de basis om zelf aan de slag te kunnen gaan en krijgt een plek aan het begin van iedere presentatie.

BOUWSTENEN

Een aantal voorbeelden van bouwstenen waar je aan zou kunnen denken.

Door een duurzame bril kijken
Wat is nu duurzame zorg? Het is een stukje kennis, maar ook een groot deel boerenverstand. Als je weet waar de problemen liggen, kan iedereen oplossingen bedenken. Lekker praktisch en oplossingsgericht gaan kijken naar je werkdag.

Stakeholders
In de zorg zijn er verschillende stakeholders. Alle stakeholders hebben kansen om te verduurzamen. Als arts heb je de mogelijkheid deze stakeholders te beïnvloeden. Hierbij kijken we op grotere schaal naar oplossingen.

Manieren van impact maken
Als arts heb je een stem die serieus genomen wordt. Op welke manieren kun je deze gebruiken voor verduurzaming van de zorg? Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de cirkel van invloed, voetafdruk vs handafdruk, impact vs inspanning.

Klimaatpsychologie
75% van de Nederlanders maakt zich zorgen over het klimaat, hoe komt het dat we nog niet met zijn alleen veel duurzamer bezig zijn? Hoe motiveer je collega’s of vrienden, zonder met een vingertje te wijzen?

Verandermanagement
Wat is er nodig om groene verandering op de werkvloer teweeg te brengen? Je moet een goede keuze maken waar je mee begint, een goed plan opstellen, je collega’s mee krijgen en weten welke mensen in de organisatie je nodig hebt.

VOORBEELDEN

Green team workshop van Green Care Academy Op 25 mei mocht ik als gastspreker een inleiding verzorgen voor de Green team workshop van Else de Ridder. In een presentatie van 20 minuten behandelde ik de vraag: Hoe trek ik mijn collega’s over de streep? Hierbij kregen de deelnemers tips en achtergrond informatie vanuit de klimaatpsychologie, verandermanagement en organisatiekunde.

GERION Op verschillende momenten heb ik workshops gegeven aan specialisten ouderengeneeskunde in opleiding van 1,5 uur. Zowel fysiek als digitaal. Daarbij behandelde ik de introductie op het onderwerp en een samengestelde combinatie van Door een duurzame bril kijken, Stakeholders en Manieren van impact maken.

Maxima Medisch Centrum Voor de arts assistentendag van het Maxima Medisch centrum mocht ik het middagprogramma verzorgen. In 2,5 uur tijd was er aandacht voor de introductie, Door een duurzame bril kijken, Stakeholders, Manieren van impact maken en spontaan vanuit de behoefte van de groep een stukje Klimaatpsychologie.