Skip to content

DE KLIMAAT DOKTERSTAS

Groen dokteren

Je bent je bewust van de klimaatcrisis, en nu?


Praktische handvatten om je rol te vinden en in actie te komen, van klein tot groot.

Waarom een dokterstas? De klimaatcrisis is een crisis voor de volksgezondheid. Hittegolven, allergieën, luchtkwaliteit, infectieziekten, pandemieën. Wij hebben bij uitstek een maatschappelijke functie rondom gezondheid en een stem die serieus genomen wordt.

 

Maak je geen zorgen, wij zullen niet met een vingertje wijzen. Ook als je geen vegan, plasticvrij, autoloos leven lijdt kun je prima Klimaat Dokter zijn. Met wegwerp beker in de hand kun je ook een bijdrage leveren. Wij hopen jou te inspireren net een stapje verder te zetten.

DE PATIËNTENFOLDER

Naast het inspireren van dokters om duurzame keuzes te maken, hebben wij een folder voor patiënten opgesteld. Om patiënten te helpen de voetafdruk van hun zorggebruik te verkleinen. Om artsen te helpen hun patiënten mee te nemen in het hoe, wat en waarom van duurzame zorg. Want samen komen we verder.
Laat de superleuke animatie van Creative Beards op het wachtkamerscherm afspelen en/of download de QR code voor de wachtkamer.

Boek: Groene planeet, groene zorg

Het groene boekje

Zoals het acute boekje in iedere dokterstas zit (of ben ik nu heel ouderwets dat ik hem op papier heb?) zou dit boek in iedere klimaat dokterstas moeten zitten: Groene planeet, groene zorg.

De papieren versie is zo duurzaam mogelijk gedrukt. Er is ook een e-boek verkrijgbaar.

Stappenplan organisatie

Goed gejat

Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden! Op het initiatievenplatform van de groene zorg alliantie kun je groene initiatieven vinden én delen ter inspiratie voor je collega’s.

Overzichtelijk en met handige zoekfunctie.

De groene huisarts

Een groep groen gemotiveerde huisartsen heeft zich verenigd in De Groene Huisarts. Sluit je aan en/of kijk op de site voor tips en informatie om als huisarts te vergroenen.

E-boek De Groene huisartsenpraktijk van de LHV biedt ook een praktisch en handzaam overzicht.

Samen sterk

Naast de groene huisarts zijn er voor veel vakgebieden al groene collega’s die zich verenigd hebben in een commissie of green team.

Op het changemaker platform van de groene zorg alliantie zijn deze makkelijk terug te vinden. Selecteer jouw vakgebied en vind groene collega’s.

Ouderegeneeskunde

Ouderen
geneeskunde

De ouderenzorg is in beweging. Ben jij ook enthousiast geraakt en wil je de handen uit de mouwen steken op de werkvloer? Ons eigen vakgebied helpen we met extra liefde op weg. Laat je hier inspireren en vind concrete handvatten.

Milieu impact medicatie

Medicatie heeft milieuimpact. Zowel vóór gebruik bij de ontwikkeling, productie en het vervoer. Als ná gebruik wanneer het in ons oppervlaktewater terecht komt. We werken aan een artikel, tot die tijd kun je terecht bij De Klimaat Dokter podcast afleveringen over medicatie.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. De meest duurzame zorg is de zorg die niet geleverd is en ook niet geleverd had hoeven worden.
We werken aan een artikel hierover, over oa preventie, zinnige zorg en advance care planning. Tot die tijd kun je wel alvast bij Arts & Leefstijl rondneuzen.

Tips tips tips

Lijstjes kunnen heel fijn zijn. Duurzame artsen van het AMC hebben een mooi overzicht met tips en mogelijkheden gemaakt en de Jonge Specialist heeft in hun handleiding Groen, Groener Groenst een mooi overzicht wat je kunt doen én hoe je dat naar een nog groener niveau kunt tillen.