INSPIRATIE

In onze groene zoektocht voor De Klimaat Dokter spreken wij mensen waarvan we kunnen leren. Omdat zij zich bezig houden met duurzame zorg of aan een ander mooi groen project werken. Omdat ze ons inspireren met hun visie of dat ze inzicht hebben in waar de kansen liggen. Omdat wij het leuk en interessant vinden om ze te spreken en jullie het wellicht leuk vinden om te lezen.

Luister je liever? Dat kan! Luister De Klimaat Dokter Podcast nu op Spotify.

PODCAST

Beluister alle afleveringen op

INTERVIEWS

Sebastiaan Dam Huisarts

Sebastiaan Dam

Deze huisarts uit Meppel heeft met 2 collega’s het gezondheidscentrum Spectrum opgericht. Duurzaamheid zit in de genen van het bedrijf, in de breedste zin van het woord.

Zo werken zij volgens het principe van positieve gezondheid: niet de “patiënt”, maar de mens staat centraal.

Met een project rondom een FTO heeft hij zijn collega’s weten te inspireren tot duurzamer voorschrijfgedrag. Zo hebben ze gezamenlijk de concentratie diclofenac in het oppervlaktewater met 40% weten te verlagen!

Evelyn Brakema

Evelyn Brakema

Huisarts in opleiding Evelyn Brakema is een echte duurzame duizendpoot. Zo heeft ze aan beide kanten van de oceaan Green Teams opgericht, is ze onderdeel van Werkgroep zorg 2025 en Zorg voor Klimaat, voorzitter van de Groene Zorg Alliantie en heeft zij een onderzoek opgezet naar de implementatie van onderwijs over klimaat in de huisartsenopleiding.

Misschien heb je haar wel voorbij zien komen als spreker op duurzame zorg webinars van o.a. VWS. Binnenkort spreken we haar over haar duurzame activiteiten en welke adviezen zij heeft voor iedere klimaatdokter (in spé).

Margarita Tukker HAIO

Margarita Tukker

Huisarts in opleiding Margarita Tukker verbaasde zich al een tijdje over het feit dat er vleeswaren werden geserveerd op medische congressen.

Een vegetarisch of plantaardig dieet is gezonder voor de mens en voor de planeet. Gezien het sterke verband tussen klimaatverandering en gezondheid, voelde vegetarische catering als de meest logische keuze voor een medisch evenement.

Dus ging ze daarmee aan de slag, mét succes!

Else de Ridder

Else is opgeleid als bioloog en biological engineer. Zij zet haar vele talenten in om de zorg te helpen vergroenen.

Met haar bedrijf MINT zorgadvies begeleid zij afdelingen met projecten in verduurzaming. Via haar eigen Green Care Academy brengt zij haar praktische kennis over waarmee zorgprofessionals zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Groene Huisarts

Dennis Pot

Huisarts Dennis heeft van duurzaamheid een speerpunt gemaakt toen hij zijn eigen praktijk begon in 2015.

Huisartsenpraktijk Hilversum Oost is 100% CO2 neutraal als eerste in Nederland. Ja, het vergt af en toe wat uitzoekwerk en regelwerk, maar veel stappen waren verrassend makkelijk. En ook leuk.

Wil jij weten welke stappen jij makkelijk kan zetten om dit ook te bereiken?

Tjeerd Bottema

Tjeerd Bottema

Meestal gaat het van een groen hart naar groene projecten. Bij Tjeerd ging dat net even anders.

“Door ons project ben ik meer gaan lezen over het klimaat en weet ik er nu best veel van. Laatst las ik het boek van David Attenborough, de milieufeiten daaruit raakte me diep.”

We lieten ons door Tjeerd bijpraten hoe het werkt met de financieringsconstructie die de praktijk gebruikte om een energie neutrale praktijk te kunnen bouwen.

Iris wichers duurzame huisarts

Iris Wichers

Iris Wichers is huisarts en werkt daarnaast voor de NHG. Het opstellen van het manifest voor medici was wellicht het meest zichtbare van haar duurzame inspanningen. Daarnaast is zij een pilot gestart Milieu-impact van geneesmiddelen in richtlijnen.

“We moeten af van het idee dat mensen niet willen, de motivatie is heel groot. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. En we moeten af van het idee dat we er niets mee kunnen. De oplossingen liggen voor het oprapen.” 

Judith de Bree

Judith is van huis uit bioloog en werkt voor stichting Stimular en Milieuplatform zorg (MPZ) als adviseur duurzaamheid.
Omdat voor Judith overduidelijk was dat de klimaatverandering gaande is, probeert ze tot op heden milieubewust te leven. “Maar toch voel ik me vaak schuldig dat ik niet genoeg zou doen. Gelukkig kon ik er mijn werk van maken!”

Wij spraken haar over haar uitgebreide ervaring met en visie op verduurzaming van zorginstellingen.

Francoise Langens

Francoise Langens

Huisarts Francoise Langens gelooft in het blijven zetten van kleine stapjes. Zo heeft ze er zelf al veel gezet. Zowel in haar persoonlijke leven, als in haar werkzame leven. Dit voert ook door tot in de spreekkamer.

We laten ons door haar inspireren hoe je als arts, ook al ben je geen praktijkhouder, toch kan bijdragen aan groene zorg.

De Klimaat Dokter Monkey Monstera

AxionContinu

Duurzame bedrijfsvoering in de zorg, hoe zit dat nou eigenlijk?

Wij spraken facility managers Laura en Bernard van AxionContinu. Zij houden zich bezig met het verduurzamen van de organisatie op verschillende vlakken. Zo kregen we een mooi inkijkje in een andere kant van de zorgorganisatie.

Corinne Collette Groen Pensioen

Corinne Collette

Deze gepensioneerde huisarts heeft zich tijdens haar carrière altijd ingezet tegen de ongelijkheid in de samenleving. 

Nu zet zij zich met Groen Pensioen in voor het bestrijden van klimaatcrisis. “Ik betaalde jarenlang flink pensioenpremie en daar krijg ik nu een aardig pensioen voor. Ik had er nooit over nagedacht wat er in de tussentijd met dat geld gebeurde.” Door aan te schuiven aan de bestuurstafel proberen zij pensioenfondsen te motiveren om duurzamer te beleggen. Zij willen anderen helpen om dit zelf ook te gaan doen.

Nienke Esselink

Nienke is huisartsopleider, praktijkhouder en klimaat activist.

“We starten allemaal heel toegewijd een statine met een streefwaarde van 1,8, maar we hebben geen aandacht voor de grote gezondheidsgevolgen van klimaatverandering. Terwijl het bewijs daarvoor overtuigend is. Er is alleen geen richtlijn voor. Het moet als onderdeel van ons werk als arts gaan voelen.”

De Klimaat Dokter Monkey Monstera

Alrijne

Alrijne zorggroep is een van de 4 zorginstellingen die een gouden certificaat van de Milieuthermometer hebben. Daarmee zijn ze een voorloper in duurzame bedrijfsvoering. Iets waar ze trots op mogen zijn.

Wat heeft hen op dit punt gebracht? Wat waren de hobbels en de meevallers? Wat kunnen wij als dokters van hun leren voor in onze eigen organisatie?

Jessie Neffke

Jessie Neffke is huisarts. In Utrecht, waar haar praktijk staat, is zij een denktank gestart met andere klimaatbewuste huisartsen.

“Huisartsen zijn vanuit hun vak heel erg gewend om op een eilandje te zitten.
Als je inspanningen deelt, hoeft niet iedereen het wiel uit te vinden en al het werk te doen. Samen kun je zoveel meer bereiken. “

“Het tegengaan van de klimaatcrisis is preventieve geneeskunde”

Laura de Graaff

Laura de Graaf is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC. Een druk bestaan, waarin ze een formule heeft gevonden om haar ‘persoonlijke duurzaamheid’ te vergroten.

Toevallig gaat persoonlijke duurzaamheid hand in hand met duurzaamheid voor het klimaat, dus laat je inspireren door haar kijk op het leven.

Om het makkelijk te maken heeft ze de app “Your World’ gemaakt.

De Klimaat Dokter Orchidee

Ben jij ook Klimaat Dokter?

Wekelijks spreken we een nieuwe dokter of organisatie voor De Klimaat Dokter.

Ben jij of ken jij een persoon of organisatie die hier ook thuis hoort? Laat het ons weten via:
info@deklimaatdokter.nl