Skip to content

INSPIRATIE

BETER GOED GEJAT…

Goed voorbeeld doet goed volgen


 

PODCAST

In de Klimaat Dokter Podcast spreekt klimaatdokter Anne met verschillende experts. Ze vraagt ze het hemd van het lijf om alles te weten te komen wat de groene dokter wil en moet weten. 

Daarnaast heeft ze inmiddels zelf een berg aan kennis en ervaring opgedaan met het verduurzamen van de zorg en het aanzetten tot duurzame gedragsverandering. Dit deelt ze in de solo afleveringen.

Nog meer luisteren over duurzame zorg? Groene zorg collega’s Evelyn Brakema en Judith de Bree nemen je in De Groene Zorg Podcast mee op duurzame reis met iedere aflevering een andere groene zorg expert. Klimaat dokter Anne is te horen in aflevering 6 – Hoe krijg je je collega’s mee?

BLOGS

Als dokter met een groen hart heeft klimaat dokter Bram het noodzakelijke met het groene weten te combineren: het onderzoek voor zijn opleiding richten op het verduurzamen van de zorg.

In zijn blog neemt Bram je mee op zijn groene reis. Van gesprekken met inspirerende collega’s, naar groene onderzoeksresultaten, tot nieuwe inzichten die hij onderweg opdoet.

INTERVIEWS

Even terug in de tijd: eind 2020. De startende klimaat dokters wisten nog niks van duurzame zorg. De beperkte beschikbare informatie was versplinterd over het internet. Waar begin je dan? Collega’s spreken die al wél lekker duurzaam op weg zijn.

Gesprekken die ontzettend leerzaam en motiverend waren. Hier voor jou opgeschreven, zodat ook jij je kan laten inspireren.

Sebastiaan Dam

Deze huisarts uit Meppel heeft met 2 collega’s het gezondheidscentrum Spectrum opgericht. Duurzaamheid zit in de genen van het bedrijf, in de breedste zin van het woord.

Zo werken zij volgens het principe van positieve gezondheid: niet de “patiënt”, maar de mens staat centraal.

Evelyn Brakema

Huisarts in opleiding Evelyn Brakema is een echte duurzame duizendpoot. Na de jonge klimaat beweging, verschillende green teams, werkgroep zorg 2025 en Zorg voor Klimaat is zij sinds de oprichting de voorzitter van de Groene Zorg Alliantie.

Donkerder groen krijg je ze niet.

Margarita Vossen

Huisarts in opleiding Margarita Vossen verbaasde zich over het feit dat er vlees werd geserveerd op medische congressen. Vegetarisch is gezonder en met klimaatverandering als dé uitdaging voor de gezondheidszorg van deze eeuw de logische keuze.
Dus ging ze daarmee aan de slag, mét succes!

Else de Ridder

Else is opgeleid als bioloog en biological engineer. Zij zet haar vele talenten in om de zorg te helpen vergroenen.

Met haar bedrijf MINT zorgadvies begeleid zij afdelingen met projecten in verduurzaming. Via haar eigen Green Care Academy brengt zij haar praktische kennis over waarmee zorgprofessionals zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Dennis Pot

Huisarts Dennis heeft van duurzaamheid een speerpunt gemaakt toen hij zijn eigen praktijk begon in 2015.

Huisartsenpraktijk Hilversum Oost is 100% CO2 neutraal als eerste in Nederland. Ja, het vergt af en toe wat uitzoekwerk en regelwerk, maar veel stappen waren verrassend makkelijk. En ook leuk.

Tjeerd Bottema

Meestal gaat het van een groen hart naar groene projecten. Bij Tjeerd ging dat net even anders.

“Door ons project ben ik meer gaan lezen over het klimaat en weet ik er nu best veel van. Laatst las ik het boek van David Attenborough, de milieufeiten daaruit raakte me diep.”


Iris Wichers

Iris Wichers is huisarts en werkt daarnaast voor de NHG. Vanuit die rol maakt zij positieve impact voor het klimaat en duurzame zorg. Zoals met de pilot Milieu-impact van geneesmiddelen in richtlijnen.

“We moeten af van het idee dat mensen niet willen, de motivatie is heel groot. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. En we moeten af van het idee dat we er niets mee kunnen. De oplossingen liggen voor het oprapen.” 

Judith de Bree

Judith is van huis uit bioloog en werkt voor stichting Stimular en Milieuplatform zorg (MPZ) als adviseur duurzaamheid.

Omdat voor Judith overduidelijk was dat de klimaatverandering gaande is, probeert ze tot op heden milieubewust te leven. “Maar toch voel ik me vaak schuldig dat ik niet genoeg zou doen. Gelukkig kon ik er mijn werk van maken!”

Francoise Langens

Huisarts Francoise Langens gelooft in het blijven zetten van kleine stapjes. Zo heeft ze er zelf al veel gezet. Zowel in haar persoonlijke leven, als in haar werkzame leven. Dit voert ook door tot in de spreekkamer.

We laten ons door haar inspireren hoe je als arts, ook al ben je geen praktijkhouder, toch kan bijdragen aan groene zorg.

Corinne Collette Groen Pensioen

Corinne Collette

Deze gepensioneerde huisarts zet zich met Groen Pensioen in voor het bestrijden van klimaatcrisis.

Door aan te schuiven aan de bestuurstafel proberen zij pensioenfondsen te motiveren om duurzamer te beleggen. Dit doen ze niet alleen: met Groen pensioen geven zij andere pensioendeelnemers de tools om zelf ook in gesprek te gaan met hun pensioenfonds.

Duurzame huisarts Groene zorg

Nienke Esselink

Nienke is huisartsopleider, praktijkhouder en klimaat activist.

“We starten allemaal heel toegewijd een statine met een streefwaarde van 1,8, maar we hebben geen aandacht voor de grote gezondheidsgevolgen van klimaatverandering. Terwijl het bewijs daarvoor overtuigend is. Er is alleen geen richtlijn voor. Het moet als onderdeel van ons werk als arts gaan voelen.”

Jessie Neffke

Jessie Neffke is huisarts. In Utrecht, waar haar praktijk staat, is zij een denktank gestart met andere klimaatbewuste huisartsen.

“Huisartsen zijn vanuit hun vak heel erg gewend om op een eilandje te zitten.
Als je inspanningen deelt, hoeft niet iedereen het wiel uit te vinden en al het werk te doen. Samen kun je zoveel meer bereiken. “

“Het tegengaan van de klimaatcrisis is preventieve geneeskunde”

Laura de Graaff

Laura de Graaf is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC. Een druk bestaan, waarin ze een formule heeft gevonden om haar ‘persoonlijke duurzaamheid’ te vergroten.

Toevallig gaat persoonlijke duurzaamheid hand in hand met duurzaamheid voor het klimaat, dus laat je inspireren door haar kijk op het leven.

Om het makkelijk te maken heeft ze de app “Your World’ gemaakt.

Ook groene dokter?

Wekelijks spreken we een nieuwe dokter of organisatie voor De Klimaat Dokter.

Ben jij of ken jij een persoon of organisatie die hier ook thuis hoort? Laat het ons weten.