Hé collega…
De ouderenzorg is in beweging. Ben jij ook enthousiast geraakt en wil je de handen uit de mouwen steken op de werkvloer? Laat je hier inspireren. Ons eigen vakgebied helpen we met extra liefde op weg. Wat kun je hier vinden?
- Luister de podcast over inspirerende voorbeelden uit de sector en hoe je zelf kunt starten.
- Gebruik de ‘Startkit voor je vakgroep‘ om je samen met je collega’s vast te bijten in het onderwerp.
- Sheets om te gebruiken voor een presentatie.
- Bekijk ons stappenplan hoe je duurzaamheid op de agenda kan zetten in je organisatie.
- Wat klimaat dokter Anne van duurzaamheid bakt in de praktijk.
Volg De Klimaat Dokter op instagram (@deklimaatdokter) of via LinkedIn (Anne Roosendaal) voor meer inspiratie.
Wil jij goede groene ideeën en ervaringen uitwisselen met collega’s? Kom bij de Signal groep!
Scan hieronder de QR code om toegang te krijgen. Ken je Signal nog niet? Lees hier meer.

Podcast
De Klimaat Dokter Podcast is te beluisteren via je favoriete podcast platform. Hieronder 3 afleveringen, speciaal opgenomen voor collega Specialisten Ouderengeneeskunde. Maar ook interessant voor collega’s uit andere vakgebieden.
Binnenkort komt hier ook de aflevering Ouderenzorg: natuur is gezond. Over het inzetten van natuur als zorginnovatie in de ouderenzorg bij zorgorganisatie Pennemes in Zaandam.
Startkit voor je vakgroep
Wat kunnen wij als vakgroep doen met duurzaamheid?
Voor het beantwoorden van die vraag ben je hier aan het juiste adres!
Reserveer een artsenoverleg van 1-1,5 uur voor het onderwerp. Laat 1-2 collega’s het voorbereiden en ga samen aan de slag. Je hoeft het niet zelf te bedenken, we hebben het makkelijk voor je gemaakt. Download hieronder de handreiking.
Aan het eind van deze bijeenkomst:
- Kent de vakgroep de basis van de relatie tussen klimaat, gezondheid en de zorgsector.
- Heb je een startpunt voor de vakgroep om hiermee op de werkvloer mee aan de slag te gaan.
- Zijn de collega’s geïnspireerd om dit onderwerp gezamenlijk op te pakken.
Presentatie
In de duurzame vakgroep bijeenkomst maak je gebruik van een presentatie. Het mooist is als je er een eigen draai aan geeft. Maar je hoeft niet bij nul te beginnen. Hierbij een PDF samenvatting van een presentatie die De Klimaat Dokter bij een webinar heeft gebruikt. Gebruik het ter inspiratie en pik de sheets eruit die mooi in jouw presentatie passen.
Niet alle sheets zullen direct een belletje doen rinkelen. Als je de podcast aflevering: ‘Alle begin is moeilijk?’ luistert zal je veel herkennen uit het verhaal. Een vernieuwde versie, specifiek afgestemd op de handreiking, is nog in aanmaak. Met nog een beetje geduld maken we het je nóg makkelijker
Stappenplan
Hoe krijg je duurzaamheid op de agenda in je organisatie?
Dit was het eerste tool die De Klimaat Dokter uitbracht. Ontstaan tijdens de cursus leiderschap & organisatie van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. In dit stappenplan vatten we toen al onze nieuw opgedane kennis samen en brachten dit in lijn met onze ambitie: een duurzame zorgtransitie in stroomversnelling brengen.
Beter goed gejat…
Benieuwd welke stappen klimaatdokter Anne het afgelopen jaar op de werkvloer heeft gezet?
Op de fiets naar werk. Mijn woon-werk afstand is 10 km. In de zomer ben ik gestart op de gewone fiets. In de herfst met harde wind en regen werd het wat minder. Daarom heb ik een 2e hands elektrische fiets aangeschaft om de drempel laag te houden. Anders pakte ik toch makkelijker de auto. Een regenbroek (die makkelijk aan en uit trekt en een hoes voor je schoenen eraan heeft), plus een vrolijke poncho houden me droog en happy in de regen. Visite op de meest verre locatie? Scheelt maar 5 min met de fiets tov de auto.
FTO. In ieder FTO wordt duurzaamheid meegenomen. Op fass.se (Zweedse fk, je browser kan de hele site vertalen in het Nederlands) is per middel de milieuimpact te vinden. Daarnaast wordt ook stilgestaan bij de niet medicamenteuze maatregelen. Gebruik terugdringen waar mogelijk is namelijk het meest duurzame wat je kunt doen als voorschrijver én het beste voor de patiënt.
Doorgebruik baxter medicatie bij inhuizing. Dit jaar zijn we met de vakgroep gezamenlijk gestart om nieuwe bewoners eerst hun thuismedicatie op te laten maken. De doktersassistente belt voor opname familie (en eventueel de thuisapotheek) om na te vragen tot wanneer de thuisbaxter loopt en vraagt familie om deze bij inhuizing mee te nemen. In overleg met de medicatiecommissie is ivm medicatieveiligheid besloten om alleen de thuismedicatie te gebruiken als deze in een baxterrol zit. Losse medicatie wordt niet opgebruikt. Bij het voorschrijven wordt in 1 van de recepten vermeld: ‘Heeft baxter t/m …. mee, graag vanaf …. leveren. Geldt voor alle medicatie, behoudens…’. De apotheek is er blij mee, zij hoeven niet met extra spoed een baxter aan te maken. Zorgmedewerkers zijn ook gemotiveerd. Zij gaven al langere tijd aan het zo zonde te vinden om bij inhuizing baxters weg te moeten gooien.
Medicatie cupjes. Medicatie wordt op dit moment aangereikt in plastic cupjes. De medicatie commissie zag hier een mooie kans voor verduurzaming! Er wordt momenteel een pilot gedraaid op 1 locatie waar er is overgestapt op glazen bakjes, die in de vaatwasser kunnen. Het belooft een mooie besparing van afval én kosten te worden.
Vegetarische kroketten. Sinds enige tijd eet ik vegetarisch. Daarvoor hoef je tegenwoordig steeds minder te laten. In het bedrijfsrestaurant staan nu ook vegetarische kroketten op het menu. Door gewoon te vragen of ze deze ook zouden kunnen inkopen, zijn deze nu standaard aanwezig. Ook mijn vlees etende collega’s kiezen nu af en toe voor de vega variant.
Notitieblok van steenpapier. Een uitwisbaar notitieboekje van steenpapier is voor mij echt een uitkomst. Niet alleen vanwege duurzaamheid, maar ook voor het bewaren van overzicht. Wat ik moet doen schrijf ik op, wat ik heb gedaan gum ik uit. Verschillende kleuren pennen geven urgentie aan. Per afdeling een vaste pagina’s voor to do’s en visite zaken, een pagina voor het artsenoverleg, etc. Altijd bij de hand en alles goed terug te vinden.
Plantaardige melk. Zuivel heeft een grote milieu impact. In de care sector geeft dit zelfs de meeste uitstoot in de categorie voeding! Samen met collega’s hebben we verschillende plantaardige melk alternatieven geprobeerd voor in de koffie. Een scheutje plantaardige slagroom is een heerlijke vervanger voor koffie room. De Oat Barista van de Lidl of Alpro zijn mijn favorieten voor de cappuccino. Op dit moment neem ik het nog van huis uit mee, maar het doel is om ook een optie via de werkgever aan te kunnen bieden. Bijvoorbeeld plantaardige koffieroom cupjes.